• 13

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zašto nam novac sve manje vredi? Evo kako da isti zaštitite

Vreme čitanja: oko 4 min.

Postoji način

  • 13
zlato, poluge zlata Foto: Freepik

Verovatno, svi se sećamo koliko je koštao prosečan stan pre deset godina i svedočimo koliko sada isti košta na istoj ili sličnoj lokaciji sa istim ili sličnim nivoom ambijentalne i lokacijske opremljenosti. Uočićemo da je sada cena istog stana veća, bezmalo, 100%.

To nije ništa drugo, već inflacija koja predstavlja opšti porast cena proizvoda i usluga.

Od nastanka ljudske civilizacije pa do danas, ljudi su se na razne načine borili protiv ove negativne ekonomske pojave koja urušava finansijku stabilnost svakog čoveka, stabilnost privrednih sistema i na kraju i samih država.

Ekonomska logika prisutna je kod svih nas. Neko je stekao kroz formalni sistem obrazovanja, neko kroz informalni, a neko koristeći nepogrešive životne zaključke zasnovane na životnim iskustvima.

Tradicionalno, najpopularniji načini za borbu protiv inflacije jesu ulaganje u konkretne imovinske oblike: zemljište, nekretnine i zlato.

Svaki od navedenih imovinskih oblika ima svoje prednosti i mane.

Zemljište je neuništivo i može doneti određeni prinos kroz arendu. Nekretnine donose određeni prinos kroz rentiranje i kroz rast svoje vrednosti. Zlato kroz vreme raste i na taj način generiše vrednost koja u dobrom delu anulira inflaciju.

Prednost zlata jeste što je ograničen resurs i ne može se beskonačno zidati, štampati i multiplicirati. Takođe, zlato je visoko likvidan imovinski oblik koji se lako konvertuje u bilo koju valutu. Takođe zlato se kroz vreme ne amortizuje i ne podleže ni jednoj vrsti poreskih opterećenja.

Za ulaganje je najbolje investiciono zlato.

Investiciono zlato najednostavnije se definiše, kao čisto zlato. Proizvodi od investicionog zlata imaju zagarantovanu finoću 999/1000.

Investiciono zlato dostupno je za kupovinu u obliku zlatnih poluga i zlatnih dukata.

Zlatne poluge, proizvode se u visoko standardizovanim industrijskim uslovima.

Zagarantovana čistoća zlatnih poluga jeste 999,9.

Investiciono zlato je najbolji proizvod koji štiti novac od inflacije. Zlato upravo kroz rast svoje vrednosti kroz vreme, koji je u načelu viši od stope inflacije, generiše dodatni prinos i na taj način štiti novac od obezvređivanja.

Kamatne stope već izvesno vreme ne prate inflaciju. Zapravo, novac koji stoji na štednom računu u banci, ili u gotovini, svaki dan se obezvređuje ukoliko nije uložen u neku od rezistentnih imovinskih kategorija.

Vrednost zlata zna se u svakoj sekundi u toku dana, za razliku od ostalih konkretnih oblika imovine (nekretnina, zemljišta, firme i dr.), čija se trenutna vrednost ne zna ili je za njeno utvrđivanje potrebno izvesno vreme.

zlato poluge Foto: Freepik

Kada kupiti zlato?

Zlato je najbolje kupovati u normalnim okolnostima. To su periodi kada u svetu nema izraženih tenzija i društveno ekonomskih poremećaja. U takvim periodima cena se ne nalazi u tzv. pikovima tj. rekordnim vrednositima. Deo kapitala koji je uložen u investiciono zlato, visoko je likvidan i možete ga posmatrati, kao efektivni novac koji Vam je u svakom trenutku dostupan za upotrebu. Za korišćenje novca koji se nalazi u investicionom zlatu, potrebna je samo odluka ulagača, da želi da ga konvertuje u novac. Unovčavanje investicionog zlata nije proces, već transakcija koja se automatski realizuje. U periodima kriza, recesija i drugih nepredviđenih događaja, zlato je gotovo nemoguće kupiti.

U tim situacijama tražnja po pravilu postaje najveća, ali kupovinu je nemoguće obaviti.

Vrednost zlata u periodima recesija, kriza i sličnih poremećaja, reaguje progresivno i beleži snažan rast.

U periodu recesije, koja je zahvatila najveći deo sveta (period od 2008. do 2011. godine), vrednost zlata uvećala se 280%. Nakon okončanja iste, vrednost se stabilizovala, ali ostala je uvećana 200%.

Kada je počeo rusko-ukrajinski sukob, cena zlata je rasla 6% na dnevnom nivou. Nakon toga došlo je do konsolidacije vrednosti zlata.

Da li se ulaganjem u zlato može pogrešiti?

Ulaganje u zlato pripada kategoriji najboljih dugoročnih ulaganja.

Konflikt između očekivanog prinosa i uloženog novca, može nastati samo ukoliko je investicija kratkoročna, tj.kraća od par godina. Ukoliko je ulaganje dugoročno, tj. duže od navedenog perioda, benefit dobijen kroz rast vrednosti zlata biće očigledan.

Ako posmatramo period unazad dvadeset godina, dolazimo do podatka da vrednost zlata prosečno raste na međugodišnjem nivou od 12%. Naravno, ima i perioda kada vrednost zlata

ima negativno kretanje, ali vremenski posmatrano mnogo je prisutniji trend rasta od trenda pada vrednosti zlata.

Ulaganjem u zlato može se pogrešiti samo ako uložite novac koji će Vam u kratkom vremenskom intervalu biti potreban za potrošnju ili investicije.

Najbitnija karakteristika zlata jeste, da ekstremni događaji utiču progresivno na kretanje njegove vrednosti.

Ekstermni događaji najčešće mogu negativno uticati na naše prihode. Ukoliko do toga dođe, zlato nam može pomoći da lakše prevaziđemo novonastalu situaciju.

To zapravo znači, da će zlato najviše vredeti kada nam je novac najpotrebniji. Zlato je, suštinski, naš solidarni partner u kriznim situacijama.

Zahvaljujući toj činjenici svi dobro situirani ljudi, koji žele sigurnu i spokojnu budućnost, poseduju zlato u svom imovinskom portfoliu.

Investiciono zlato moguće je unovčiti u svakom trenutku bilo gde u svetu.

Gde i kako kupiti zlato?

Zlatara Gold, uvoznik i prodavac investicionog zlata u našoj zemlji, omogućila je kupovinu najvrednijeg plemenitog metala na jednostavan i bezbedan način.

Sve informacije možete dobiti posetom sledećih stranica:

CENA ZLATA

INVESTICIONO ZLATO

Preuzimanjem besplatne aplikacije na OVOM linku, cenu zlata možete saznati u svakom trenutku.

(Telegraf Biznis/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bobi

    16. avgust 2023 | 14:07

    Kupio jednu uncu investicionog zlata pre dve ipo godine za 1.980$ sada vredi 1.950$.Desila se velika inflacija a zlato ostalo isto.

  • Mrki

    16. avgust 2023 | 15:46

    Ako dodje do haosa,rata,ni zlato neće vredeti ništa,kilo hleba će vredeti 100,200,500g zlata,a mozete i pre glavu da izgubite...

  • Мима

    16. avgust 2023 | 17:08

    Већ више година присуствујемо невиђеној пљачки народа ,наравно нису сви народ.Ти што нису народ енормно ће се обогатити и диктираће политику како даље у нарадни период.Обично прво почну са ратовима а онда тобоже са изградњом и помоћи,и тако редом,све је то већ историја забележила ,нетреба много памети да се то разуме.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>