• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako do jednokratne pomoći od 2.500 evra u Nemačkoj? Ostalo je još malo vremena za prijavu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako se pronalazite u dole navedenim grupama, požurite, jer je rok za prijavu 30. septembar

  • 0
novac, evri, pare Foto: Shutterstock

Radili ste decenijama, a sada vaša penzija nije dovoljna za pokrivanje životnih troškova?

Verovali ili ne, tako se oseća i stotine hiljada penzionera u Nemačkoj. Ta država, doduše, nudi i razne vrste pomoći kao što su osnovna sigurnost ili stambena naknada.

Mimo toga, još jedna jednokratna pomoć dostupna je u 2023, a u pitanju je Fond za penzionere kojima treba pomoć iz DDR-a.

Ako se pronalazite u dole navedenim grupama, požurite, jer je rok za prijavu 30. septembar, piše magazin Fenix.

Ko se može prijaviti za novac iz socijalnog fonda?

  • Penzioneri koji su značajan deo svog radnog veka proveli u bivšem DDR-u i čiji su prihodi blizu osnovnog osiguranja, jer potraživanja nisu bila uključena u nemački sistem;
  • Izbeglice, povratnici, Jevreji iz bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i povratnici koji su završili značajan deo svog radnog staža u stranoj regiji i žive na granici siromaštva.

U slučajevima kada je u pitanju prelaz penzije istok-zapad, pravo na jednokratnu isplatu imaju oni koji su rođeni pre 2. januara 1952. godine.

Preduslov za kasne povratnike je da su došli u Nemačku pre 1. aprila 2012. i da su u to vreme imali najmanje 50 godina. Starosna granica je niža za izbeglice jevrejskog porekla: oni moraju da imaju punih 40 godina, pre 1. aprila 2012.

Obrasce zahteva možete preuzeti na veb stranici Nemačkog ministarstva rada i socijalne zaštite. Alternativno, možete ih zatražiti u kancelariji fonda “Härtefallfonds”, 44781 Bochum. To možete učiniti i putem e-pošte na: gst@stiftung-haertefallfonds.de.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>