• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova fenomenalna i korisna oznaka: Ovo su čekali svi kupci mobilnih telefona i drugih uređaja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čak 90 posto građana smatra kako su rezervni delovi preskupi u odnosu na cenu novog uređaja

  • 0
Mobilni telefoni prodaja Foto: Shutterstock.com

Evropska komisija (EK) je predstavila "oznake popravljivosti" tj. repair score za mobilne telefone i tablete.

To je prva kategorija proizvoda koja će od sredine 2025. nositi tu oznaku u celoj EU. Potrošač će tako, pri kupovini, znati koliko je lako popraviti proizvod u slučaju kvara.

Za ostale kategorije proizvoda pobrinula se hrvatska evroparlamentarka, Biljana Borzan, piše Poslovni dnevnik.

- Sredinom 2025. mobilni telefoni i tableti će imati oznaku popravljivosti. Moje istraživanje je pokazalo kako se i u Hrvatskoj oni najčešće kvare. Čak 94% građana smatra kako bi uređaji trebalo da traju duže, te su im trajnost i dostupnost popravke najvažniji faktori pri kupovini. U slučaju kvara, čak 81 posto građana je kupilo novi uređaj jer je popravka starog bila neisplativa, a 90 posto građana smatra kako su rezervni delovi preskupi u odnosu na cenu novog uređaja - objašnjava Biljana Borzan i dodaje:

"Ovom oznakom, moći ćemo lakše da odaberemo najkvalitetniji model".

Oznaka popravljivosti ili repair score, razvijena je prema francuskom primeru i odražava dostupnost rezervnih delova, njihovu cenu, kao i dostupnost servisa.

- Potrošač će prilikom kupovine moći da odabere proizvod koji se lakše popravlja, a proizvođači će početi da se takmiče u tome ko će proizvesti kvalitetniji proizvod. Do sada su nam prodavali mačku u džaku i silili nas da stalno kupujemo nove aparate - kaže Borzan.

Ona je, inače, glavna autorka i pregovaračica Evropskog parlamenta za novi zakon o osnaživanju potrošača. Upravo u tom zakonu, Biljana Borzan je osigurala da pre kupovine građani EU moraju biti informisani o mogućnostima popravke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>