• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi računi stižu za minuli mesec, osim ovog jednog: Upravnik naplaćuje Beograđanima usluge unapred

Vreme čitanja: oko 2 min.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže za Telegraf Biznis da to ne bi smelo da se radi

  • 7
kredit, racuni, biznis, novac, dugovanja Foto: Shutterstock

Među računima koji početkom meseca stignu u poštansko sanduče, jedan se ističe kod jednog dela Beograđana. Dok će svi koji ovih dana stignu biti za avgust, za usluge dobijene tokom meseca koji je iza nas, jedan je za usluge koje će tek biti izvršene u septembru, a u pitanju je račun profesionalnog upravnika.

- Već godinama nam račun za čišćenje zgrade, za usluge profesionalnog upravnika i investiciono održavanje zgrade stiže unapred. Plaćamo, a ne znamo da li će usluge koje smo platili uopšte biti isporučene do kraja meseca. Apelovali smo na upravnika da promeni način naplate, ali uzalud. Sad u ime protesta pojedini stanai ne plaćaju račun dok ne prođe mesec - objašnjava Beograđanka Gordana Mirković.

Svi ostali računi koji nam stižu u poštanso sanduče, ili na mejl su obračun isporučenih usluga za mesec koji je iza nas. Tako je sa kablovskom televizijom i internetom, tako je sa strujom, infostanom, telefonom...samo račun profesionalnog upravnika stiže pre njegove usluge.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže za Telegraf Biznis da to ne bi smelo da se radi.

- Ne može ništa od tekućih usluga da se naplaćuje mesec unapred. Šta ako tog meseca ne radi ništa, šta ako nijedna od aktivnosti koja treba da se uradi nisu urađene. On može samo da naplati uslugu koju je izvršio, nij to avio-karta da se kupuje unapred, ne zakazujete letovanje sa njim i ne pretplaćujete se na njega. nego ga plaćate za urađeno - objašnjava Papović.

Ovo nije jedini problem sa plaćanjem održavanja zgrada. Naime, sve je više zatvorenih, ili polu-zatvorenih stambenih kompleksa koja se grade u Beogradu, ali i širom Srbije. U tolikim sistemima, u kojima ima stotinak, pa i mnogo više stanova, odluka o firmi koja će održavati naselje donosi se prostom većinom stanara svake stambene zajednice, odnosno svakog ulaza. To znači da postoji mogućnost da se, u slučaju kompleksa sa 200 stanova, odluka da se uvede portir koji će podizati rampu može doneti i u slučaju da se 49 odsto stanara sa tim ne slaže.

Kada oni odbiju da plaćaju račune, teret dugova pada na stambenu zajednicu, odnosno na one koji su račune izmirivali redovno, o čemu je pisao i Telegraf.

(Telegraf Biznis)

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    5. septembar 2023 | 23:01

    Kod mene u zgradi upravnica ima dil sa lokalnim majstorom i šišaju stanare na sve moguće načine.

  • A. P

    5. septembar 2023 | 23:23

    Doslo vreme da upravnici solitera i zgrada, da komanduju tudim svojinom. Nisu oni nasledili te stanove od njihovih predaka.

  • A. P

    5. septembar 2023 | 22:56

    Gospodo iz vlade, pod hitno ukidajte upravnike solitera i zgrada, to se i kod mene desava u soliteru u Ivanjici, niko ih ne kontrolise, oni naplate sa racuna iako svi stanari ne placaju svoje obaveze, vazno je da se oni namire.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>