• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je Italija "obrnula igricu": Nude vam ih kao specijalitet, a istina je potpuno drugačija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Plave krabe, čija je tržišna vrednost oko 80 evra po kilogramu u Sjedinjenim Državama i Aziji, nisu uspele da donesu mnogo na tržište u Italiji

  • 0
Špagete sa krabom Foto: Shutterstock

Isprva su ribari, duž italijanske severne obale Jadrana, počeli da zatiču mreže sažvakane do konca. Zatim su počeli da otkrivaju "bezglave" jegulje i školjke i dagnje sa već pojedenim mesom. Dovoljno, da se uplaše za više miliona evra godišnje zarade od školjki.

A krivac je ni manje ni više - atlantska plava kraba, koja je prvi put primećena u Jadranskom moru pre nekoliko godina.

Za kratko vreme, "strana stvorenja", koja mogu da proizvedu dva miliona jaja godišnje, brzo su se razmnožili, izbrisavši čitavu žetvu školjki i dagnji ​​za neke ribare.

Vlada je preporučila da se sporne krabe, koje su inače delikates u drugim delovima sveta, uhvate i unište.

I nije trebalo dugo da neki ribari, sa svojim mrežama natovarenim sićušnim zverima, unovče nastali haos.

Sada Italijani "ubice svojih prihoda" pretvaraju u kulinarski delikates, predstavljajući ih kao prilog u rižotima, špagetama, pa čak i salatama.

Jedna grupa farmera savetuje da se plava kraba služi sa ruzmarinom u salati ili sa sotiranim belim lukom preko špageta.

Plava kraba Foto: Shutterstock

Prirodna katastrofa

Italijanska vlada opredelila je 2,9 miliona evra da pomogne ribarima u borbi protiv plavih kraba. Inače, Italija je najveći evropski proizvođač školjki.

Stručnjaci veruju da je "prirodna katastrofa" pretnja za celu italijansku ribarsku industriju, upozoravajući da je invazija plavih kraba već dovela do gubitka poslova za pojedine ribare prenosi Yahoo News.

Plave krabe, čija je tržišna vrednost oko 80 evra po kilogramu u Sjedinjenim Državama i Aziji, nisu uspele da donesu mnogo na tržište u Italiji, jer je ribolovna federacija ograničila legalno prodajnu cenu na 10 evra po kilogramu.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta smo sve jeli u Seulu, da li biste ovo probali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>