• 12

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživali smo koliko godina provedemo u penziji: Žene je u proseku dobijaju četiri godine duže

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prosečna penzija u Srbiji iznosi 37.798 dinara

  • 12
penzioneri Foto: Shutterstock

Od trenutka kada odemo u penziju, teku nam penzionerski dani, a portal Telegraf Biznis istraživao je koliko dugo oni traju. 

Evropa, pa i Srbija, sve više stare, pa danas u Srbiji živi 1,6 miliona penzionera. U isto vreme ljudi sve duže žive. U Srbiji je pre pandemije očekivani životni vek za muškarce bio 73,9 godina, a za žene 78,35. Nakon pandemije ove prognoze nešto su crnje, odnosno - životni vek skraćen je za oko dve godine za muškarce i godinu dana za žene.

- U proseku muškarci su pravo na starosnu penziju i prevremenu starosnu penziju u 2022. godini ostvarili sa 64 godine života, dok su žene to pravo ostvarile sa 63 godine - kažu za Telegraf Biznis u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Penzija se prima od trenutka ostvarivanja uslova za prestanak rada, pa do smrti, a koliko taj period traje u Srbiji?

- Prosečan broj godina korišćenja starosne penzije korisnika kojima je prestalo pravo zbog smrti u 2022. godini iznosio je 17 godina za muškarce i 21 godinu za žene - kažu u PIO Fondu.

Penzionerka štednja penzija Foto-ilustracija: Shutterstock

Ova statistika je u korelaciji sa dužim prosečnim životnim vekom žena, ali i sa njihovim ranijim odlaskom u penziju.

Po najnovijim pravilima pravo na starosnu penziju muškarci ostvaruju sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja ili sa 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Sa druge strane, žene u penziju odlaze sa 63 godine i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja sa 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života. Prosečna penzija u Srbiji iznosi 37.798 dinara.

Uskoro stiže i nova jednokratna pomoć za penzionere - 20.000 dinara za ukupno oko 1,6 miliona najstarijih. Nova pomoć stiže u vreme najava redovnog i vanrednog povećanja penzija i u vreme kada na takve isplate penzioneri nisu navikli.

Penzioneri novac mogu očekivati na svojim računima između 25. novembra i 5. decembra. Mimo jednokratne pomoći, slede dva povećanja penzija, i to prvo vanredno u ovoj godini, u oktobru 5,5, odsto i potom redovno od januara naredne godine 14,6 odsto.

(Telegraf Biznis)

Video: Prijave za penzionerske kartice i na šalterima Pošte

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixx

    11. septembar 2023 | 14:42

    Radis citav zivot kao konj.. dobijes penziju u 65 godina,oko 5 godina primas penziju pa onda kod Sv.Petra

  • Nikola

    11. septembar 2023 | 14:19

    Zene duze zive i ranije idu ranije u penziju, jednakost za muskarce!

  • Ivan

    11. septembar 2023 | 15:07

    Muški prosečno žive 72 godine a u penziju odlaze sa 64, 8 godina u proseku primaju penziju.. Kod žena je nešto bolje ali daleko je to od dobrog. Sve nas je manje, sve smo stariji i sve kraće živimo i sve kraće primamo penziju.. 40 godina rmbačiš i uplaćuješ doprinose a primaš 8 godina, to se nikako ne isplati..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>