• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li šta je "mekana štednja"? Novi trend zavladao među mladima: Komfor ispred stresa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo vreme, nove okolnosti, pa samim tim i nove navike

  • 0
novac, plata, štednja Foto: Shutterstock

Većina ljudi ima jedan, jasan cilj: naporan rad, ušteda novca i odlazak u prevremenu penziju.

To je, barem, plan koji pokušavaju da prate. Ali, među mlađim radnicima se sada sve češće pojavljuje trend mekana štednja ili soft savingskoji dovodi u pitanje tradicionalni način razmišljanja.

Mekana štednja se odnosi na to da ostavljate manju količinu novca sa strane - za budućnost, a više tog novca koristite sada. Generacija Z — koja iskustva stavlja ispred novca — predvodi takozvani talas ovog vida štednje, piše CNBC.

S druge strane, to i ne čudi mnogo imajući u vidu porast cena, ali i način života mladih danas: on podrazumeva više komfora i težnju ka nižem nivou stresa, pri čemu se prioritet daje ličnom rastu i mentalnom zdravlju.

U izveštaju je utvrđeno i da je pristup ulaganju i ličnim finansijama generacije Z — onih rođenih posle 1997. godine — "mekši" u odnosu na prethodne decenije. To znači da mlađi investitori ulažu svoj novac u priče koje odražavaju njihove lične stavove.

Oni, takođe, traže emocionalnu vezu sa brendovima i profesionalcima sa kojima se odluče za saradnju. Uz to, imaju želju da se oslobode restriktivnih finansijskih ograničenja. Tri od četiri pripadnika generacije Z kaže da bi radije imali bolji kvalitet života nego dodatni novac u banci.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>