• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Zemlji čaja ne mogu da odole kafi: Godišnje daju 600 evra samo za piće "za poneti", a vi? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li i vi imate ovu naviku i koliko vam remeti budžet?

  • 3
Devojka pije ledenu kafu kafa plastična slamčica Foto: Shutterstock

Izveštaj koji je sproveo Beans Coffee Club otkrio je da Britanci trenutno „troše više nego ikada“ na kafe za poneti, što je posebno zanimljivo imajući u vidu da su oni nacija čaja.

U izveštaju se tvrdi da kupovinom tri kafe nedeljno (svaka u proseku košta 3,40 funti), britanski potrošači troše 530 funti (600 evra) godišnje samo na kafe za poneti.

Prema Roast and Post-u, posle vode, kafa je najpopularnije piće širom sveta, sa više od 400 milijardi šoljica koje se konzumiraju svake godine.

Takođe, izveštaj tvrdi da su Britanci lane potrošili više od milijardu funti na kafu, a da je prosečni britanski potrošač pio dve šoljice dnevno.

Od 2019. godine, bilo je 25.892 kafića u Velikoj Britaniji, međutim Beans Coffee Club tvrdi da sada postoji više od 30.000 kafića i drugih lokala koji služe kafu. Takođe, piše da se tržište kafića/kafeterija procenjuje na vrednost od 15 milijardi funti svake godine.

Čak i sa krizom troškova života koja je zadesila ceo svet, Beans Coffee Club navodi da su Britanci i dalje voljni da kupuju kafe za poneti. Takođe se tvrdi da vodeći lanci kafića proizvode sedam miliona papirnih i plastičnih šoljica za kafu za jednokratnu upotrebu dnevno, i to uprkos tzv. "zelenim obećanjima".

Koliko para nedeljno dajete za kafu - u kafiću ili "za poneti"?

Glasajte

Inače, samo jedna od 400 ovih šoljica za jednokratnu upotrebu se reciklira.

Prema aktuelnim podacima iz 2023, prosečan latte za poneti košta 2,70 funti, međutim, espreso u kafe klubu Beans Coffee Club i mleko za latte, navodno, koštaju 63 penija. To znači da - kada bi se odrekli fensi kafa - svaki Britanac ponaosob bi godišnje uštedeo 1.511,10 funti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nišlija

    31. oktobar 2023 | 09:15

    Šta je tu čudno,ja svakog dana u11h popijem kafu u kafiću,ta je obavezna,za ostatak dana da i ne govorim. Neka je 2e u proseku puta 330 dana.Smanjio sam cisto radi statistike 660e.I kafić je pun gostiju. A da, inače pijem u kartonskoj za poneti jer nekad ranije moram da krenem. I nikada se ne bih odrekao te kafice sa drugarima radi ustede...

  • Mihailo

    31. oktobar 2023 | 10:08

    Nikad ne pijem kafu za Poneti, što bih pio tuđu kafu ako je za Poneti neka je pije Poneti. Inače svoju kafu pijem sa uživanjem, sednem za sto baba servira da bih ja uživao. Posle kuvam ja babi da bi baba uživala. Zaboravih, ja uzivam dok baba pije kafu,gledam babu i uživam, to je uzivancija plus, tj. ekstra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>