• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

EPS uveo novinu: Brzi pristup računu, lako e-plaćanje i uvid u uplate iz prethodne tri godine

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uvid u račun je portal koji omogućava da preuzmete račun onlajn

  • 4
EPS, plaćanje Foto: Shutterstock, EPS

Od danas, 1. novembra, građanima Srbije i korisnicima interneta dostupan je novi portal EPS-a, gde će moći da preuzmu račun i plate ga onlajn, i pre nego što im račun stigne na adresu.

"Uvid u račun je od 1. novembra dostupan svim korisnicima", saopštili su iz Elektroprivrede Srbije, a do kraja godine najavljuju i mogućnost reklamacije preko portala.

Početkom 2024. trebalo bi da bude dostupna i mobilna aplikacija.

- Puštanjem u rad novog portala, nastavljamo modernizaciju i unapređenje poslovanja i u segmentu odnosa sa našim korisnicima. Kupcima je sada lakši pristup računima za električnu energiju i na jednom mestu mogu da dobiju mnogo korisnih informacija. Plan je da početkom 2024. godine, u narednoj fazi digitalizacije, imamo i mobilnu aplikaciju „Uvid u račun“ – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije.

E-račun i plaćanje na sajtu - umesto u poslovnici - jeste novina koju su uvele mnoge firme, jer omogućava korisnicima da lakše organizuju svoje vreme.

Iz EPS-a kaže da će ova promena domaćinstvima i malim kupcima električne energije olakšati plaćanje računa za struju. Jednostavno, Uvid u račun je portal koji omogućava da preuzmete račun onlajn.

Korisnici koji budu koristili novi portal moći će, ističu iz EPS-a, da bezbedno i brzo elektronski plate račun, bez odlaska do poslovnice, a na raspolaganju im je sistem za instant plaćanja (IPS skeniraj) i plaćanje platnim karticama Dina, Visa i MasterCard.

Naknada po transakciji je manja u odnosu na plaćanje na šalterima banaka i Pošte Srbije, iznosi 28,77 dinara i ne ide u budžet EPS.

"Pokretanjem novog, savremenog i efikasnog elektronskog servisa, Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije unapređuje poslovanje, razvija nove usluge i poboljšava kvalitet postojećih servisa za kupce električne energije. Domaćinstva i mali kupci sada će imati brz i jednostavan pristup e-računu, odmah po formiranju mesečnog zaduženja, pre štampanja i distribucije uobičajenom poštom. Dodatne funkcije portala omogućavaju uvid u arhivu računa i uplata iz prethodne tri godine, kao i detaljan pregled potrošnje po zonama i tarifama", dodaju.

Popusti na račune za struju

Građani na portalu mogu da prate svoju mesečnu potrošnju i već na oktobarskom računu moći će jednostavno i brzo da vide da li su i koliko uštedeli.

- Štednja nije odricanje, već usvajanje dobrih i korisnih navika da koristimo električnu energiju u meri u kojoj nam je potrebna, da je ne rasipamo – objasnio je Živković i podsetio da država i EPS kroz popuste stimulišu upravo racionalnu potrošnju.

Domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije tokom ove grejne sezone EPS će odobravati popust od 20 do 40 odsto popusta na mesečni račun, što je više nego prošle zime. Domaćinstva koja smanje potrošnju za pet do 15 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine u kom je ostvarena veća potrošnja, dobiće popust od 20 odsto.

Za uštedu od 15 do 20 odsto umanjenje je 25 odsto, a za uštedu od 20 do 25 odsto obračunavaće se 30 odsto popusta. Za domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za 25 do 30 odsto biće popust od 35 odsto, dok će najveći popust od 40 odsto dobiti oni koji smanje potrošnju za više od 30 odsto. EPS će, uz popust za izmirenje računa na vreme, domaćinstvima obračunati i popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Provizija

    1. novembar 2023 | 10:49

    Naplacuju proviziju 28 din. E pa necu! Sacekacu lepo racun pa skeniram IPS kod i besplatno platim preko e-banking-a.

  • alex

    1. novembar 2023 | 14:23

    prvo veliki minus jer treba da se registrujes a vec sam imala pristup. pa treba uneti broj koji pise na racunu, a nemam ni jedan sacuvan racun( morala sam u sacuvanim lozinkama da trazim korisnika za edb.rs da bi unela taj podatak jer je prethodna stranica nedostupna ,a opcija 2 da iz sablona za uplatu uzmem deo broja)zar nije mogla postojeca tabela korisnika da se sacuva? drugo naplacuje se provizija pa ne vidim ni jedan razlog da koristim ovaj portal za placanje sem da pogledam iznos racuna koji trebam platiti

  • Dejan

    1. novembar 2023 | 09:41

    E konačno da EPS uradi nešto lepo i korisno. 21 vek, svaka vam čast!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>