• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

NBS savetuje kako se zaštititi prilikom korišćenja platnih kartica na internetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brošura se može naći na sajtu NBS, a njeno objavljivanje objašnjava se time što je tema digitalne bezbednosti uvek aktuelna i što je pred nama period godine kada se zbog praznika povećava broj transakcija platnim karticama

  • 0
Platna kartica Foto: RINA

Vodite računa gde i kome ostavljate lične i poverljive podatke, uvek kupujte preko zvaničnog sajta prodavnice, uverite se u validnost internet stranice, nikada ne unosite PIN kod prilikom kupovine putem interneta, najvažniji su saveti u brošuri "O čemu treba voditi računa pri korišćenju platnih kartica na internetu", koju je objavila Narodna banka Srbije (NBS).

Brošura se može naći na sajtu NBS, a njeno objavljivanje objašnjava se time što je tema digitalne bezbednosti uvek aktuelna i što je pred nama period godine kada se zbog praznika povećava broj transakcija platnim karticama. Brošura je, naveli su iz NBS, pripremljena kako bi se razjasnili rizici, kao i mere predostrožnosti koje građani treba da preduzmu za ublažavanje ili otklanjanje neželjenih posledica prilikom korišćenja platnih kartica na internetu.

U brošuri su izdvojeni konkretni saveti za bezbedno korišćenje platnih kartica, na šta posebno treba obratiti pažnju kao što su lažne nagradne igre i promocije na društvenim mrežama, imejlovi, SMS poruke i slično, zašto je važno uvek kupovati preko zvaničnog sajta prodavnice, kako se uveriti u validnost stranice preko koje se obavlja kupovina.

Dati su i saveti o tome šta nikako ne bi trebalo raditi prilikom kupovine na internetu kao i kako zaštititi svoje lične podatke i šta raditi ukoliko se posumnja da je u pitanju prevara na mreži. NBS je podsetila i na prednosti IPS-Instant plaćanja, koje mogu da se koriste i kada se plaća na fizičkim mestima prodaje ali i prilikom kupovine na internetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>