• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Alarmantni podaci iz Evrope: Svaki treći Evropljanin preskače obrok, sede u hladnom stanu i ne leče se

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo 15% kaže da je "samopouzdano" u pogledu rashoda i finansija

  • 0
hrana, evropa Foto: Shutterstock

Skoro svaki treći Evropljanin preskače obrok iako oseća glad, odnosno 38% njih ne može da priušti tri obroka dnevno. Više od polovine Evropljana kaže da im se budžet pooštrio u poslednje tri godine, prema nedavnoj studiji. Rastuće cene gurnule su skoro jednu trećinu Evropljana u - kako opisuju - "neizvesnu" finansijsku situaciju.

Drugi evropski barometar o siromaštvu i nesigurnosti ispitao je Evropljane o njihovoj sposobnosti da kupuju i otkriveno je da je ona opala u poslednje tri godine, primoravajući većinu njih da preskaču obroke i pribegavaju teškim finansijskim izborima.

Od 10.000 anketiranih od strane Ipsosa za francuski Secours Populaire, 29% je reklo da je njihova finansijska situacija "nesigurna", a svaki neočekivani trošak bi doveo do gornje granice njihovog bilansa. Dodatno, skoro svaki drugi Evropljanin veruje kako se suočava sa visokim rizikom da zapadne u nesigurnu situaciju u narednih nekoliko meseci, podležući rastućim cenama i "relativno stagnirajućim" platama.

Stopa rizika od siromaštva za ukupno stanovništvo EU u 2021. iznosila je 17%, prema podacima Evrostata. Svaki četvrti Evropljanin opisuje svoju finansijsku situaciju kao "nesigurnu".

Samo 15% kaže da je samopouzdano i da ne oseća potrebu da obraća pažnju na svoje svakodnevne troškove.

Teške finansije, svakako, nameću i komplikovane izbore. Velika većina Evropljana je već morala da napravi kompromis u vezi sa svojim izborima, jer je inflacija prisutna već godinama i to na visokom nivou. Na primer, uprkos osećaju gladi, pojedini Evropljani ne kriju da moraju da preskaču obroke.

Skoro svaki treći Evropljanin rekao je da je preskočio obrok kada je gladan – a posebno velike brojke beleže Grčka i Moldavija. Ostali kompromisi koje ljudi prave odnose se i na to da ne pale grejanje, zajme novac ili se ne leče od zdravstvenih tegoba.

Istraživanje koje je sproveo JRF u junu pokazalo je da 5,7 miliona domaćinstava sa niskim prihodima u Velikoj Britaniji nema dovoljno novca za hranu, što je nazvano "jezivom novom normalom"

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>