• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Greška kompanije ili kupaca: Šta mislite, da li su prevareni? Airbnb kažnjen zbog zbrke sa dolarima

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Airbnb je već refundirao troškove za 8.000 korisnika, a reč je o iznosu od oko 9,4 miliona dolara

  • 0
Airbnb logo beskontaktno prijavljivanje u apartmane, kratkoročna rezervacija smeštaja Foto: Shutterstock

Australijanci koji su rezervisali smeštaj preko najpoznatije svetske platforme Airbnb, a kojima je iznos naplaćen u američkim dolarima, mogu da računaju na kompenzaciju. Naime, Savezni sud je kaznio ovu kompaniju sa 15 miliona australijskih dolara, jer nije jasno dala do znanja da cene rezervacija nisu bile izražene u toj, već u američkoj valuti.

Osim toga, Airbnb-ju je naređeno da isplati do 15 miliona dolara kompenzacije hiljadama drugih pogođenih korisnika - u vidu povraćaja novca i naknada za konverziju - pri čemu se očekuje da će korisnici dobiti prosečno 230 dolara.

Utvrđeno je da je između januara 2018. i avgusta 2021. godine, Airbnb izneo lažne ili obmanjujuće tvrdnje za oko 70.000 kupaca, kojima su cene navedene u američkim dolarima.

"Kriva je softverska greška"

Veb stranica je, naime, prikazivala cene koristeći simbol "$", ali nije jasno dala do znanja da su cene izražene u američkim, a ne u australijskim dolarima. Airbnb je još na početku ovog slučaja priznao da je ovom praksom prekršio australijski zakon o zaštiti potrošača, a slučaj je lane pokrenula tamošnja Komisija za tržišno takmičenje i potrošače (ACCC).

Sudija je u presudi naveo kako Airbnb nije precizirao da su cene u američkim dolarima, osim na dnu prve tri veb stranice rezervacije, a zatim nešto uočljivije na četvrtoj stranici, kada je korisnik potvrdio rezervaciju.

Takođe, sud je primetio da se 2.088 kupaca žalilo Airbnb-ju zbog naplate u američkim dolarima, ali im je odgovoreno da su "sami odabrali valutu", što je, navodi se, bilo netačno.

Kompanija za rezervaciju smeštaja je kasnije okrivila softversku grešku za ovaj problem, jer navodno program nije uspeo da klijentima u Australiji ponudi lokalnu valutu, piše Gardijan.

Airbnb će, međutim, morati da plati i sudske troškove nadležne komisije, a dodaje se da je već refundirao troškove za 8.000 korisnika: reč je o iznosu od oko 9,4 miliona dolara. Ipak, sud je utvrdio da je ukupna vrednost razlike između australijskih i američkih cena za dotične rezervacije bila čak 16,8 miliona dolara.

Sudija je dalje naveo da je Airbnb verovatno imao koristi od toga što su "korisnici pretpostavili" da su cene izražene u australijskim dolarima, jer im se smeštaj zbog toga učinio povoljnijim.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>