• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nema štednje za Božić: U proseku daju 300 evra za poklone, najviše "idu" igračke, odeća, kozmetika

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hladno vreme je, takođe, važan podsticaj za kupovinu odeće i obuće. Trećina Bečlija poklanja nešto poput jakne, džempera, rukavica ili torbe

  • 0
poklon Foto: clint patterson_unsplash

Kao i svake godine, pokloni su neizostavni, centralni deo božićnih praznika širom sveta, a prema rečima Bečlija - njih 88 odsto ili oko 1,5 miliona će kupiti božićne poklone.

- Više od 10 miliona paketića će završiti ispod jelki u Beču - kaže Margarete Gumpreht, rukovodilac odeljenja za trgovinu u Privrednoj komori Beča.

Rejting najomiljenijih bečkih poklona pokazuje da igračke, odeća i tekstil, ali i kozmetika i knjige ne smeju nedostajati tokom božićne večeri. Iako se inflacija nesumnjivo odražava na ponašanje potrošača, Božić bez pokolna je nezamisliv, a posebno se ne štedi kada su u pitanju deca i unuci.

Igračke su i ove godine na prvom mestu najpopularnijih poklona, ali osim toga, hladno vreme je važan podsticaj za kupovinu odeće i obuće. Trećina Bečlija poklanja nešto poput jakne, džempera, rukavica ili torbe.

Iz oblasti kozmetike traženi su parfemi i visokokvalitetne kreme za lice, dok se - kada govorimo o knjigama -  sve češće poseže za audio štivom. Posebno su popularni beletristika, priručnici, dečje i omladinske knjige, kao i stručna literatura.

Prosečno se kupuje sedam poklona, a troškovi za njih iznose 290 evra. "Bečlije ulažu puno truda u izbor poklona. Prošle godine su se dosta poklanjali vaučeri, dok se ove godine više naginje ka poklanjanju nečega odabrano sa ličnim pečatom", dodaje Gumpreht.

Lista omiljenih poklona Bečlija

1. igračke: 33%

2. odeća/ tekstil: 32%

3. kozmetika: 30%

4. knjige: 27%

5. vino i drugi proizvodi: 26%

6. nakit: 21%

7. novac: 21%

8. vaučeri za usluge (npr. putovanja): 20% (2022: 29%)

9. eletronika: 10%

10. vaučeri za robu (npr. odeća): 10% (2022: 32%)

11. sportski artikli: 10%

12. električni uređaji (domaćinstvo, računar, mobilni): 8%

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>