• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od 1. decembra do Božića, Hrvati potrošili 2,6 milijardi evra i tako oborili rekord

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U trgovini na malo ovog decembra je u Hrvatskoj količinski zabeleženo jedan odsto manje računa, dok je iznos rastao 15 posto, odnosno za 180 miliona evra

  • 0
Božićni šoping Foto: Shutterstock

Građani Hrvatske su od početka decembra do Božića, 25. decembra, potrošili čak 351 milion evra više, a bude li se ovako nastavilo do Nove godine, potrošnja bi u ovom mesecu mogla biti i veća od procenjenih, optimističnih 3.1 milijardu evra.

Prema podacima Poreske uprave, građani su do Božića potrošili 2.6 milijardi evra. Samo u subotu, uoči Badnjeg dana, potrošeno je 147 miliona evra ili 3.6 posto više nego istog dana prošle godine.

Prema pisanju zagrebačkog Večernjeg lista, tome je kumovala i činjenica što je Badnji dan ove godine pao u (ne)radnu nedelju pa je iznos računa na taj dan bio 52 miliona evra ili 39 posto manje nego lani, dok je na sam dan Božića potrošeno oko 11 miliona evra ili 20 posto više nego prošle godine.

Božićni šoping Foto: Shutterstock

Posmatrano prema potrošnji samo u delatnosti trgovine na malo (osim trgovine motornih vozila i motocikala) od 1. do 26. decembra ove godine ukupan broj fiskalnih računa iznosio je 82.27 miliona u vrednosti 1.42 milijarde evra, dok je u istom periodu 2022. broj računa koje je evidentirala Poreska uprava iznosio 83 miliona, a njihov ukupni iznos je 1.24 milijarde evra.

Ukupno gledano, u trgovini na malo ovog decembra je količinski zabeleženo jedan odsto manje računa, dok je iznos rastao 15 posto, odnosno za 180 miliona evra. Upravo za 15 posto rasle su i tri prosečne praznične korpe Nezavisnih hrvatskih sindikata, piše Večernji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>