• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaboravite na "potrošite manje" ili "uštedite više": Neka ovo bude vaša finansijska odluka broj 1 za 2024.

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Teško je da se za bilo šta motivišete ako znate da to radite samo jer bi tako "trebalo"

  • 0
Mušakarac i žena, finansije Foto: Shutterstock/Cast Of Thousands

Možda mislite da je poboljšanje vašeg finansijskog života jednostavno pitanje preduzimanja neprijatnih, ali neophodnih koraka: Ograničite potrošnju. Smanjite dug. Napravite više. Povećajte uštede. Ali, u stvarnom životu, ako su vaše odluke o novcu za 2024. samo dugačka lista finansijskih poslova za koje znate da "već treba" da radite, ali niste, verovatno ćete odbaciti plan do svoje treće kafe u januaru.

Naime, kada je u pitanju upravljanje novcem, bez obzira na našu neto vrednost, obično postoji stalna praznina za većinu: "znamo šta treba da radimo, ali se borimo da to zaista uradimo".

Jednostavno, teško je da se za bilo šta motivišete ako znate da to radite samo jer bi tako "trebalo". Kada je reč o poboljšanju vaših finansija, ostati motivisan je mnogo lakše kada iskreno procenite šta vas čini zadovoljnim i sigurnim u životu, a zatim shvatite kako da upotrebite svoj novac da negujete ta osećanja.

Zato napravite samo jednu finansijsku novogodišnju rezoluciju za 2024.: Shvatite šta za vas znači finansijsko blagostanje. To će biti veoma lični poduhvat. Zatim izaberite jedan ili dva koraka da biste ga poboljšali prenosi CNN.

Ovo su samo neki od načina:

Stvorite veći osećaj lakoće

Pored pregleda vaših mesečnih troškova (hrana, stanovanje, komunalije, zdravstvena zaštita, otplata dugova, pretplata, itd.), odredite kada će i drugi predviđeni troškovi nastati. Preporučuje se da nacrtate četiri kutije i označite svaku određenim godišnjim dobom.

U kutiju za svaku sezonu uključite svoje redovne troškove plus posebne, poput rođendana, venčanja i odmora, ili planirane troškove kao što su zamena krova ili račun za školarinu.

Na taj način ćete lakše videti koliko zaista trošite, šta možete da smanjite ako je potrebno i gde biste mogli da prištedite.

Kupite sebi vreme

Finansijsko blagostanje se takođe odnosi na preraspodelu novca koji imate na načine koji vam bolje služe.

Megan Lurc, specijalista za učenje i razvoj u Shaping Vealth-u smatra da je vreme svima najograničeniji resurs. Možete iskoristiti novac da vratite malo vremena ako vam to omogućava da se fokusirate na ono što vam je najvažnije.

Uzmite kućne poslove i kuvanje. Ako vam pojedu većinu slobodnog vremena van posla i udaljavaju vas od potpunog prisustva sa svojom malom decom u ključnim trenucima dana, možda biste razmislili o trošenju novca na plan obroka ili unajmljivanju čistačice.

Ne mešajte ono što kupujete sa srećom

Novac je alat koji vas može osloboditi nevolje da uvek morate da birate između plaćanja namirnica ili plaćanja računa za struju. Ali osim što vam omogućava da priuštite osnovne životne potrebe, to nije čarobni štapić koji vam može kupiti sreću.

To je vredno zapamtiti sledeći put kada budete razmišljali o kupovini nečega što je na tržištu izazvalo osećaj prelepog doma, savršene porodice ili osećaj da ste na vrhu sveta. Zapitajte se: ,,Da li je to stvar koju želite ili osećaj od stvari koju želite?“. Agnev je rekao.

Shvatite vašu vezu sa novcem

Na kraju, cilj je da shvatite koju ulogu želite da novac igra u vašem životu. „Radi samo ono što mu vi kažete“, kaže jedna od savetnica.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>