• 8

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene na Islandu da se smrzneš, flašica soka 300 dinara: "Uzmemo namirnicu, pretvorimo u dinare, pa vratimo"

M. P.
S. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Voćka, koju smo svi "krali" od komšije kao mali, veoma se ceni na Islandu

  • 8
cene na islandu Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ekipa Telegrafa boravila je prošlog vikenda u gradu Keflavik, smeštenom na sat vremena od glavnog grada Islanda, Rekjavika. Iako je povod za posetu ove države bila erupcija vulkana u ribarskom mestu Grendavik, koji trenutno izgleda kao "grad duhova", naši reporteri obišli su i supermarket pre povratka kući, a cene iz ove ostrvske države ostaviće vas zamišljenim.

Kako bi mogli jasnije da ih tumačite, treba napomenuti da 1.000 islandskih kruna vredi 6.60 evra. Hleb, kao osnovna namirnica, u Keflaviku košta 749 kruna, odnosno 5 evra.

Voćka, koju smo svi "krali" od komšije kao mali, veoma se ceni na Islandu. Tako kilogram jabuka staje čak 699 kruna, odnosno koji cent manje od 5 evra.

Za 300 grama slanine treba izdvojiti 1.099 islandskih kruna, ili ti oko 7 evra, dok povrće koje uspeva na svakoj srpskoj njivi, krompir, kod Islanđana staje 349 kruna. Tačnije 2.32 evra.

Da li ste ikada očekivali da ćete čorbu iz kesice platiti 2.66 evra? E pa ako posetite ovu zemlju, pripremite se, jer toliko košta čorba sa pečurkama.

Sirni namazi kreću se od 700 do 1.000 kruna, odnosno od nekih 5 do 7 evra. Litarski sok košta oko 300 dinara, dok je 12 jaja na akciji  700 kruna, odnosno malo ispod 5 evra.

Mleko je 300 kruna, odnosno 2 evra, dok je kilogram banana na akciji 399 kruna, ili ti nešto više od 2.50 evra.

"Uzmemo, pretvorimo cenu u dinare, pa vratimo. Jezivo su skupi", opisuje naš reporter situaciju sa cenama na Islandu i dodaje da je flašica soka 300 dinara.

(Telegraf Biznis)

Video: Kupila majicu na "sniženju", kući shvatila da je upala u zamku: Majka prevarena u dečjem butiku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili Zumbuli

    29. decembar 2023 | 23:03

    A plate da padneš u nesvest! Odnos cena i plata je pravi pokazatelj kupovne moći a na Islandu je to, sigurna sam, dosta visok nivo. Ps. Drugi put, kad poredite, uporedite i plate sa srpskim!

  • Микајло

    29. decembar 2023 | 22:40

    Па добро, а колике су им просечне плате, у еврима наравно?

  • Mrki

    30. decembar 2023 | 06:18

    Tendeciozno zaobiđena istina! Moja ćerka radi za kompaniju sa Islanda,ovde u Srbiji,pa znam. Njihove plate,uređenje države,i to kako oni žive je nešto što mi ne umemo ni da sanjamo !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>