• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uveden nov sistem ostavljanja bakšiša u Hrvatskoj: Prolaziće "kroz kasu"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po novom modelu napojnicu je moguće ostaviti i gotovinom i karticama

  • 1
bakšiš, napojnica, račun Foto: Shutterstock

Od početka ove godine u Hrvatskoj se primenjuje nov model fiskalizacije napojnica, koje se sada mogu ostavljati i bezgotovinskim platnim karticama, a utvrđen je i neoporezivi iznos od 3.360 evra godišnje po osobi, dok će se iznosi napojnica iznad toga oporezivati po stopi poreza na dohodak, prenosi Hina.

Udruženje ugostiteljskih delatnosti HGK (Hrvatske privredne komore) snažno se zalagalo i istrajalo na, kako ističu iz HGK, na primeni modela fiskalizacije napojnica, što je i implementirano zadnjim krugom poreske reforme.

- Iznosi naplaćeni karticama nose u proseku 80 posto prihoda ugostiteljskog objekta, a sada gosti mogu i pri plaćanju karticama da ostave napojnicu - kaže direktorka Sektora za turizam HGK Andreja Vukojević, koja dodaje da to predstavlja "stimulišući potez za sektor ugostiteljstva i vrlo pozitivnu stvar za privlačenje i zadržavanje radnika u sektoru".

Po novom modelu napojnicu je moguće ostaviti i gotovinom i karticama, ako korisnici procene da žele da ostave napojnicu i u kojem iznosu, te se, objašnjavaju iz HGK, povezuje uz izdati račun i evidentiraju podaci o iznosu napojnice i načinu njenog davanja (gotovina ili kartica).

- Važno je napomenuti da se na računu ne prikazuje iznos napojnice. Na prijavu napojnica primenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma - dodaju iz HGK.

Kako se udeo bezgotovinskih oblika plaćanja stalno povećava, očekuje se i da će potrošači pozitivno reagovati i na ovu novost.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>