• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poskupljenje o kojem se ne priča: "Mi ćemo se snaći, ali šta je s onima koji nisu u takvoj poziciji?''

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upravnik Doma iz Šibenika je u poruci napisao da je do povećanja cena došlo jer su se u protekloj godini zaposlenima plate povećale u tri navrata

  • 1
dom za stare Foto: Shutterstock

Da li su domovi za stare skupi? Večito pitanje. Za nekoga, profesionalna briga o najmilijima nema cenu, dok drugi smatraju da vlasnici ovih ustanova nepravdeno "profitiraju" na starima i bolesnima. S druge strane, ima i onih koji cene profesionalnu negu te vrste i ne smatraju da su cene "naduvane", ali jednostavno nemaju budžet.

Sve u svemu, od nove godine je u Hrvatsku stigao "hladan tuš", budući da su domovi za stare poskupeli. Cene smeštaja rasle su i do 50 posto, odnosno penzioneri sada moraju da plate do 200 evra više mesečno.

Na adresu korisnika doma za starije i nemoćne u Šibeniku stigla je neprijatna čestitka, piše Dnevnik.hr.

- Sa 400 evra skočilo na 600. Je li to normalna cena? - pita se Slavko, korisnik Cvjetnog doma Šibenik. "Bilo je 600, sada je 750 evra prvi mesec", dodala je Jasna.

U zavisnosti od nivoa nege, cene usluga su porasle za 25 odsto u ovom Domu. "Bez ikakve najave i upozorenja korisnicima i nama koji smo solidarni obveznici plaćanja", priča Helena Škrapić. Inače, obaveštenje o novim cenama je istaknuto na vratima Doma 3. januara.

- Mi ćemo se snaći, kao i uvek. Međutim, šta je s onima koji nisu u takvoj poziciji - navodi dalje Škrapić.

Prosečna hrvatska penzija od 509 evra teško može da pokrije smeštaj u bilo kom županijskom domu.

Upravnik Doma iz Šibenika nije mogao pred kamere za vikend, zbog bolesti, ali je u poruci napisao da je do povećanja cena došlo jer su se u protekloj godini zaposlenima Doma plate povećale u tri navrata.

- Novca za to nije bilo u budžetu Doma, kao ni u budžetu Županije, pa je, eto, sve palo na teret korisnika Doma - napisao je.

Drugim rečima, decentralizovana državna sredstva "ne pokrivaju" potrebe domova, od hladnog pogona do hrane, pa tamo gde dodatno ne uskače Županija - uskaču korisnici, napominje dalje hrvatski portal.

Dom u Šibeniku, pritom, nije jedini u kojem je smeštaj poskupeo. Rasle su i cene u Petrinji, Slavonskom Brodu, Sisku, i to do 50 posto. Cena jednokrevetne sobe u Sisku je 540 evra, u Šibeniku 646,03 evra, a u Slavonskom Brodu je cena od 1. januara - 515 evra za najosnovniju uslugu u jednokrevetnoj sobi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>