• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Na parkinzima dominiraju srpske tablice": U koji to komšijski grad Srbi masovno idu u šoping?

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nekada je bilo obrnuto... Hrvati su masovno prelazili granicu da bi pazarili u srpskim pograničnim mestima

  • 4
hrana, kupovina Foto: Shutterstock

Proteklih godina, bila je uobičajena praksa da građani Hrvatske odlaze u pogranične srpske gradove i mesta, najviše u Šid, Bačku Palanku i Bogojevo, kako bi kupili potrepštine za kuću. Ta praksa je "zaživela" ubrzo nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i uspostavljanja graničnih prelaza između dve zemlje.

U Srbiji se svih tih godina kupovalo sve i svašta, a najviše cigarete, alkohol, sokovi i prehrambene namirnice; bilo je i onih koji su preko granice kupovali i stvari za kuću, PVC stolariju, odeću, lekove, izrađivali naočare, odlazili kod stomatologa… Bilo je uobičajeno i da građani Hrvatske sednu u auto i odu preko granice na ručak, večeru...

Išlo se toliko daleko da su meštani Iloka odlazili preko mosta biciklom u Bačku Palanku samo po hleb i mleko, piše Večernji list. Jedini motiv za to bila je činjenica da je "preko granice sve bilo osetno jeftinije", što su pre svih obilato koristili stanovnici hrvatskih pograničnih mesta.

U svim pograničnim srpskim mestima bilo je sasvim uobičajeno videti veliki broj vozila sa registarskim tablicama Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, Belog Manastira, Đakova… Promet je bio toliki da su se pogranična mesta u Srbiji razvijala dobrim delom zahvaljujući kunama koje su im ostavljali hrvatski građani.

Ali, kako piše Večernji list, stvari su se poslednjih nekoliko meseci promenile. Sada stanovnici pograničnih delova Srbije sve češće i u sve većem broju dolaze u kupovinu u Hrvatsku, što se može zapaziti i po brojnim vozilima srpskih registarskih tablica na saobraćajnicama istoka Hrvatske.

Osim meštana Bačke Palanke i okolnih mesta, koji su odmah preko granice, do Iloka zarad kupovine dolaze i Novosađani. Kupuje se dosta i u Tovarniku, koji je odmah preko granice u blizini Šida, ipak, veliki broj građana Srbije zbog šopinga potegne i u Vukovar i Osijek, gde je mnogo veća ponuda.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cro666

    14. januar 2024 | 17:31

    Uffff...kako se usudite dragi susjedi preći u nacističku hrvatsku... Jesu li vas tukli ili maltretirali....ti odvratni ustaše.

  • Lucky

    16. januar 2024 | 04:34

    Odavno ja kupujem u Iloku.Ranije zbog kvalitete a sad i zbog cena.

  • Miomir

    16. januar 2024 | 09:43

    A sta li se to kupuje, niko ne kazuje. Ni napis, ni komentari! Kažite, pa da ode još po neko...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>