• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oprez! Nova "tura" prevaranata pokušava da vas opljačka preko SMS poruka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za razliku od "auto-delova", preminulih i nepoznatih rođaka u dalekom inostranstvu, ponuda u zlatu i kriptovalutama, ovaj put je u ponudi - mobilna energija

  • 1
mobilni telefoni, poruke, dopisivanje Foto: Shutterstock

Nova "runda" prevara počela je da se širi Srbijom. Ovaj put - klasičnim porukama koje stižu na vaš telefon. Kao i uvek - obećava se dobra i brza zarada koja se obračunava na dnevnoj osnovi. Istina - ne kaže se kako se i kojom dinamikom novac isplaćuje.

"Zdravo! Mi smo kompanija za mobilnu energiju sa fizičkim proizvodima i zarađujemo naknade za usluge pružanjem usluga punjenja u hitnim slučajevima. Sada regrutujemo primaoce franšize za proizvode, potreban vam je samo mobilni telefon da biste radili, a možete da zaradite od 3 do 1040 USD dnevno sa profitom koji se izračunava na dnevnoj bazi. Ukoliko ste zainteresovani, kontaktirajte nas putem telegrama @LouisHill2233."

Ovo je samo jedna od poruka koje su počele da kruže po Srbiji, ovaj put ne samo internetom, već i kroz obične poruke. I za razliku od "auto-delova", preminulih i nepoznatih rođaka u dalekom inostranstvu, ponuda u zlatu i kriptovalutama, ovaj put je u ponudi - mobilna energija. Šta god se time htelo reći.

Srećom, prevara se lako može uočiti pre svega po tome što "poziv" za saradnju stiže sa nepoznatog telefona ili nepoznatog naloga. Osim toga, ovaj lažni poziv je uopšten i može se odnositi na bilo koga, što je potez na koji se ozbiljne kompanije neće odlučiti. Treće, poruka je generisana i rogobatna, kao da je neki loš prevodilac pokušao da sroči primamljivu marketinšku priču.

Četvrti i vrlo važan razlog za oprez se krije u reči franšiza. Da biste poslovali pod franšizom - tražiće vam pare, jer franšizing označava poslovanje pod nečijim brendom i na osnovu pravila koja se odnose na taj brend. A da biste dobili pravo da poslujete pod nečijim brendom - morate da odvojite novac.

I na kraju - tu je poziv da kontaktirate potencijalnog "poslodavca" na njegov telegram profil. To se u poslovnom svetu - ne dešava.

Ako vam stigne ovakva poruka - savetujemo vam da je obrišete. Jer, verovatno ćete za sat vremena dobiti zahtev da pošaljete broj kreditne kartice kako biste "dobijali svoju zaradu". Ili ćete morati da date gomilu svojih ličnih podataka u nekom upitniku.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novosadjanin

    29. januar 2024 | 14:15

    A u sredini članka o prevari porukama teklama "Zaradite 2 € po odgovoru" , " plaćanje brzo i efikasno.... Još niko u redakciji se nije setio da ispita da li je i kakva je to nova prevara. Nije istraživačko novinarstvo samo Votergejt, može i raskrunkanje ovog "slucaja" da bude zanimljivo. Zar ne?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>