• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nazvao banku, pa se lažno predstavio kao direktor lokalne firme: Na račun mu leglo 180.000 evra

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema informacijama iz banke, za telefonske naloge za plaćanje morate da se identifikujete na osnovu "nekoliko strogih kriterijuma"

  • 0
čovek, banka, laptop Foto: Shutterstock

Ova priča je još jedna potvrda da se na ovom svetu dešava svašta, ma koliko nam neke stvari delovale bizarno ili nemoguće. Naime, jedan prevarant (dosad neidentifikovan) iz Švandorfa, grada u Bavarskoj, pozvao je lokalnu banku i lažno se predstavio kao direktor firme iz tog grada, a onda je telefonom uspeo da dogovori prenos više od 180.000 evra na račune u inostranstvu.

Kako navode nemački mediji, on je u petak dogovorio te transfere, a računovođa firme je uspeo da zaustavi dalja zaduženja. Odmah je nazvao banku kada je primetio zaduženja na računu, piše Fenix. Kriminalistička policija Amberga je preuzela slučaj i sada istražuje prevaru.

Iz banke je rečeno da je uspešno vraćen veći deo para, a ugrožena firma će novac dobiti "u kratkom roku", tako da nije prouzrokovana šteta, pišu mediji.

Prema informacijama dobijenim iz banke, za telefonske naloge za plaćanje morate da se identifikujete na osnovu "nekoliko strogih kriterijuma", navodeći da su oni definisani tako da samo vlasnik računa može da ih zna. Međutim, izgleda da je ovaj prevarant bio veoma dobro informisan o tome.

Kako bi dodatno povećala sigurnost u platnom prometu, banka kaže da će za nekoliko nedelja uvesti novu metodu telefonske autentifikacije putem aplikacije za mobilni telefon. Kako bi izbegli prevare, klijenti će "imati mobilni telefon i odgovarajući pristupni kod za aplikaciju".

Iz nemačke banke preporučuju da svaki kupac koristi ovu metodu provere autentičnosti. Osim toga, poverljivi podaci ne smeju da se prosleđuju ​​trećim stranama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>