• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će prebranac postati delikates? Kilogram pasulja dostigao neverovatnu cenu od 600 dinara!

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kilogram crnog luka smo plaćali do 100 dinara

  • 0
Foto: Shutterstock

U Novom Pazaru pasulj je dostigao cenu od neverovatnih 600 dinara po kilogramu u prodavnici i na pijaci. Sledi Beograd gde se ova namirnica može naći za čak 500 dinara na pijaci dok je u prodavnici nešto pristupačnija za 369.99 dinara po kilogramu podaci su iz izveštaja Republičkog zavoda za statistiku.

Izveštaj je napravljen na osnovu podataka za period od 15.1.-21.1.2024. U istraživanje je uključeno 17 gradova u Srbiji. Cene poljoprivrednih proizvoda snimaju se dva puta mesečno, na pijačni dan koji pada u periodu 1-7 i 15-21 u mesecu. Snimanje se vrši u prodavnicama i na pijacama sa najvećim prometom.

Zavisno od godišnjeg doba, snimaju se cene najvažnijih, odabranih poljoprivrednoprehrambenih proizvoda. Za svaki proizvod biraju se po tri cene: najčešća, najniža i najviša cena.

Najčešća cena je ili najčešća cena u prodavnici ili najčešća cena na pijaci, u zavisnosti od toga gde se prodaje veća količina proizvoda u vreme snimanja. Ovo je cena po kojoj je određeni proizvod najčešće prodaje u nejvećim količinama.

krompir, pečeni krompir, krompirići Foto: Shutterstock

Tako je najčešća cena krompira u Beogradu na pijaci iznosila 150 dinara po kilogramu, dok se u prodavnici može naći za 120 dinara. Valjevo, Zaječar i Šabac prate u stopu sa rasponom cena od 139 do 129 dinara na pijaci i 10o dinara u prodavnici. Subotica i Leskovac trenutno imaju najniže cene sa 89 dinara u prodavnici odnosno 100 dinara na pijaci, podaci su iz izveštaja Republičkog zavoda za statistiku.

Kada je reč o crnom luku najskuplji je u Novom Pazaru gde je cena u prodavnici i na pijaci 100 dinara po kilogramu. Slede Beograd, Šabac i Užice sa cenom od 99 do 84 dinara u prodavnici i u proseku 100 dinara na pijaci. Najniža cena kilograma luka u prodavnici je u Zaječaru, Kragujevcu i Subotici i iznosi 78 dinara, dok je raspon cena na pijaci od 100 do čak 150 dinara u Kragujevcu.

Kalenić Pijaca Foto: Nikola Tomić

Najjeftinija jaja se mogu naći u prodavnicama u Valjevu gde cena iznosi 18.99 dinara po komadu. Cena na pijacama iznosi čak 26 dinara po komadu.

Beograd, Novi Sad, Pančevo i Kraljevo prate sa cenama koje se kreću od 23 do 25 dinara u prodavnici odnosno 22 do 24 dinara na pijaci.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>