• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da platite prvu ratu poreza na imovinu, ako još čekate rešenje za 2024? Sve što treba da znate

Vreme čitanja: oko 2 min.

Račun i poziv na broj ostaju isti, a kao prva rata za tekuću godinu - uplaćuje se iznos poslednje rate iz prošle godine

  • 0
kirija poreza za stan, stanodavac podstanar Foto: Shutterstock

Do 14. februara je potrebno platiti prvu ratu poreza na imovinu za 2024, međutim, ako vam u eSanduče (dostupno preko eUprave) još uvek nije stiglo rešenje o porezu na imovinu za tekuću godinu, šta onda? Neki već znaju postupak, ali za "novajlije", donosimo jasno pojašnjenje. Ova vrsta godišnje takse se, inače, plaća kvartalno.

Kako bismo razjasnili pomenutu dilemu, kontaktirali smo Sekretarijat za javne prihode, te vam u celosti prenosimo odgovor ove nadležne službe:

"Porez na imovinu za 2024. godinu još uvek nije utvrđen.

Obaveštavamo Vas da, ukoliko želite elektronskim putem da proveravate upit stanja poreza na imovinu fizičkih lica i da vršite uplate, postoje dva načina: prvi je da imate neki od elektronskih sertifikata, a drugi da se registrujete u nekom od odeljenja Sekretarijata za javne prihode, kako biste dobili korisničko ime i lozinku. Elektronske sertifikate možete dobiti u MUP-u, ukoliko imate ličnu kartu sa čipom, ili ako nemate ličnu kartu sa čipom kod nekog drugog sertifikacionog tela kao što je JP PTT Srbije, Privredna komora Srbije, itd.

Ukoliko želite da pristupate putem korisničkog imena i lozinke, morate da se registrujete u nekom od odeljenja Sekretarijata za javne prihode, kako biste dobili korisničko ime i lozinku. Nakon registracije, stiže Vam e-mail za postavljanje lozinke, a nakon postavljanja lozinke imate verifikovan nalog na Portalu za elektronsku identifikaciju sa korisničkim imenom i lozinkom. S obzirom na to da je pristup portalu omogućen dvofaktorskom autentikacijom, potrebno je da na svoj uređaj sa operativnim sistemom Android ili iOS skinete aplikaciju ConsentID. Dalja uputstva i sve što vas zanima u vezi sa registracijom možete naći na portalu eUprave", navode u odgovoru.

stan Foto: Shutterstock

Osnovni preduslovi za registraciju

  • Posedovanje validnih dokumenata koje je izdala Republika Srbija;
  • Navršenih 16 godina života korisnika;
  • Posedovanje mobilnog telefona sa operativnim sistemom Android ili iOS, ili tablet uređaja.

Kako da platim prvu ratu, ako još čekam rešenje?

Iz Sekretarijata za javne prihode nam kažu da se onlajn plaćanje može izvršiti i preko aplikacije banke u kojoj imate račun. Samo je potrebno da obratite pažnju na unos broja računa, poziva na broj i iznosa za uplatu.

Sve što je potrebno u tom slučaju, jeste da pogledate broj računa i poziv na broj iz rešenja za prethodnu godinu, jer ostaju isti.

"Dana 14.02.2024. godine dospeva za naplatu prva akontacija poreza na imovinu u iznosu koji je jednak poslednjoj rati utvrđenog poreza za 2023. godinu, što Vam piše i u rešenju za 2023. godinu", ističu dalje iz Sekretarijata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>