• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stanodavac u ugovoru naveo klauzulu koja je šokirala devojku: Mora da ostane 12 meseci ako želi nazad depozit

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona se zapitala da li je to inače praksa i da li takav ugovor treba da potpisuje

  • 3
Stan, Novac evri pare Foto: Shutterstock

Iznajmljivanje stana je uvek naporno, osim ako imate preporuku ili lično poznajete stanodavca. Međutim, ako niste ove sreće, onda će vam ista biti neophodna. Kirije "divljaju" poslednjih nekoliko meseci, a stanodavci iznajmljuju od garaža, pa do garsonjera u kojima jedva da možete i da se okrenete.

Postoje i oni koji imaju posebne uslove ukoliko želite da iznajmite njihov stan, a jedna devojka na društvenoj mreži Redit je podelila svoje iskustvo.

Kako kaže, prvi put iznajmljuje stan, te ju je posebno iznenadila jedna tačka ugovora.

"Da li je normalno da u ugovoru piše da ukoliko izađem iz stana pre 12 meseci, zakupodavac ne mora da mi vrati depozit? Da li je to normalno i da li bi to trebalo da bude okej da potpišem? Pošto prvi put potpisujem ovakav ugovor, ne znam da li je to uobičajena praksa", napisala je ona.

Ispod njene objave mogu se videti komentari onih koji su se susretali sa istom tačkom u ugovoru.

"Ne postoje standardne odrednice za ugovor. Ukoliko ti je to nije ok, dogovori se sa njim da se taj deo izmeni. Ukoliko planiraš da ostaneš 12+ meseci, potrudi se da u ugovoru stoji i klauzula da ne može da menja cenu u tom periodu (inače bi mogao da digne cenu, ti odeš - ode depozit)", jedan je od saveta.

Kako bismo bili sigurni da je ovakav ugovor legitiman, kontaktirali smo advokata Stefana Stefanovića.

"To je praksa pomoću koje se stanodavac štiti, jer on gubi profit ukoliko zakupac odluči da ode posle nekoliko meseci. Takva klauzula je garancija da neće oštetiti svoje prihode", započinje Stefanović za Telegraf Biznis.

Prema njegovim rečima, zakupac može da pita stanodavca da li ta klauzula može da se promeni i sve ostalo je njegova dobra volja.

"Ugovor je autonomija volje i sve je legitimno dok nije u suprotnosti sa zakonom", zaključuje Stefanović.

(Telegraf Biznis)

Video: Stanodavac je izbacio trudnu Kristijanu s 4 dece iz stana: Za Telegraf je objasnila šta se dogodilo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kibo

    27. februar 2024 | 19:21

    Najnormalnija klauzula, šta bi bilo da zakupac otkaže posle mesec-dva jer mu je to i bilo u planu a teško da bi mu neko za to vreme i izdao stan nego izvoli pa plati stan na dan, koliko vlasniku treba da ujuri molera i popripremi stan za novo izdavanje, ponovo plaća oglas itd itd.

  • Stanodavac

    27. februar 2024 | 19:36

    To je na zapadu potpuno normalna stvar. Ugovori idu od 12-24 meseca, depozit 3 meseca i jedna kirija unapred. Tako da ako hoces stan, spremi 5 kirija unapred. Pri tom zavisno od zemlje, dobijes prazan stan ( bude kuhinja uglavnom tu), a negde ni parket (pod) nemas, moras sam da ga kupis i postavis!

  • Pero Postar

    31. mart 2024 | 20:29

    Moj komsija je pametan,uzeo je kredit od banke pa preko Solis-a kupio stan u Novom Sad-u.Umesto da placa mesecnu ratu stanodavcu placa banci i kad sve izmiri stan je njegov.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>