• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene prasetine i jagnjetine ujednačene u Čačku: Kilogram žive vage 600 dinara, pred praznike će još da skače?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

S obzirom na to da Praznik rada pada u postu, manja je potražnja pečenja

  • 0
Pečenjara Foto: Rina

Kako se bliže prvomajski praznici, Vasrks ali i jedna od najvećih srpskih slava Đurđevdan, obori u okolini Čačka su sve prazniji, a kilogram najboljeg pečenja sve je teže naći. Predrag Marinković iz Parmenca se više od tri decenije bavi ovim poslom i ističe da iako je deficit stočnog fonda na tržištu, a potražnja velika, cene su se pred praznike prasećeg i jagnjećeg mesa ujednačile.

- Sada je cena žive mere prasića od 550 do 600, a jagnjića, takođe, negde su se cene izjednačile. Što se tiče nekih daljih poskupljenja pred praznike i pred Đurđevdan, nadamo se da će ostati ta cena, može nekih desetak odsto da poskupi, ali mislim da će se to zadržati - rekao je za agenciju RINA, Predrag Marinković vlasnik pečenjare.

Ali, ma kolika cena tog pečenja bila, za kvalitet se nadaleko čulo, pa zbog dobrog zalogaja i tradicionalnog načina pripreme u grad na Moravi posetioci stalno vraćaju, koji je poznat još pod imenom "prase štrase".

- Tajna dobrog pečenja je u tome što se peče na bukovim i cerovim drvima u pekarama, seče se na panju. A imajući u vidu da nam se bliže praznici , vaskršnji praznici su uz 01. maj, ređe se dešava da je Praznik rada u postu, moram da kažem da nije baš velika potražnja pečenja upravo iz tog razloga - dodao je Predrag.

Dakle, što se tiče tajne formule vrhunskog čačanskog pečenja je u tome što se peče u pekarama, i ostaju specifični ukus i miris kojima se ne može odoleti.

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>