Vreme čitanja: oko 1 min.
Cene prasetine i jagnjetine ujednačene u Čačku: Kilogram žive vage 600 dinara, pred praznike će još da skače?
Vreme čitanja: oko 1 min.
S obzirom na to da Praznik rada pada u postu, manja je potražnja pečenja
Kako se bliže prvomajski praznici, Vasrks ali i jedna od najvećih srpskih slava Đurđevdan, obori u okolini Čačka su sve prazniji, a kilogram najboljeg pečenja sve je teže naći. Predrag Marinković iz Parmenca se više od tri decenije bavi ovim poslom i ističe da iako je deficit stočnog fonda na tržištu, a potražnja velika, cene su se pred praznike prasećeg i jagnjećeg mesa ujednačile.
- Sada je cena žive mere prasića od 550 do 600, a jagnjića, takođe, negde su se cene izjednačile. Što se tiče nekih daljih poskupljenja pred praznike i pred Đurđevdan, nadamo se da će ostati ta cena, može nekih desetak odsto da poskupi, ali mislim da će se to zadržati - rekao je za agenciju RINA, Predrag Marinković vlasnik pečenjare.
Ali, ma kolika cena tog pečenja bila, za kvalitet se nadaleko čulo, pa zbog dobrog zalogaja i tradicionalnog načina pripreme u grad na Moravi posetioci stalno vraćaju, koji je poznat još pod imenom "prase štrase".
- Tajna dobrog pečenja je u tome što se peče na bukovim i cerovim drvima u pekarama, seče se na panju. A imajući u vidu da nam se bliže praznici , vaskršnji praznici su uz 01. maj, ređe se dešava da je Praznik rada u postu, moram da kažem da nije baš velika potražnja pečenja upravo iz tog razloga - dodao je Predrag.
Dakle, što se tiče tajne formule vrhunskog čačanskog pečenja je u tome što se peče u pekarama, i ostaju specifični ukus i miris kojima se ne može odoleti.
(Telegraf Biznis/RINA)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.