• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li će se i bakšiš oporezivati? Poslastičarnica u srcu Beograda od gostiju dobija između 50 i 60.000 dinara

D. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U restoranima kažu da bi oporezivanje bakšiša dodatno opteretilo ovaj sektor

  • 1
bakšiš Foto: Shutterstock

Taman kada je došlo do toga da se bakšiš smatra "normom" kulturnog ponašanja, te se sve više "šuška" kako se kupci osećaju neprijatno zbog "nove društvene norme", pojavila se moguća promena. Naime, ovaj dodatni prihod koji se preko jedne aplikacije već ostvaruje u domaćim restoranima, po mišljenju Ministarstva finansija trebalo bi da se oporezuje sa 20 odsto, javlja Politika.

Kako piše ovaj list, upravo ovo je navedeno u februarskom izdanju biltena stručnih mišljenja, koje je Ministarstvo finansija dalo na zahtev kompaniji koja je vlasnik ove platforme i koja omogućava primanje bakšiša platnim karticama. Platforma je za sada jedinstvena kod nas i namenjena je ugostiteljstvu, svim restoranima, hotelima, kafeterijama, barovima, ali i drugim biznisima u kojima zaposleni mogu dobiti bakšiš.

Kako se navodi, ova aplikacija je potpuno besplatna za korisnike, osim što se od svake transakcije, odnosno bakšiša, odbija 15 odsto iznosa za proviziju firmi čija je aplikacija. Tu su uračunate sve naknade i provizije za kartičarske kompanije, te da je to jedini trošak koji restoran ili drugi objekat ima.

Funkcionalnost aplikacije

Aplikacija funkcioniše tako što zaposleni kreira nalog na platformi i dobija personalizovani kju-ar kod. Gost koji želi da ostavi bakšiš konobaru jednostavno skenira taj kod koji vodi do naloga zaposlenog, unosi iznos po želji i ocenjuje tog radnika koji ga je usluživao. Zatim unese podatke platne kartice i potvrđuje plaćanje, posle čega je novac na nalogu zaposlenog.

Ipak, po mišljenju poreskih vlasti, bakšiš bi trebalo da ostane neoporezovan:

- Imajući u vidu kako napojnica ne predstavlja deo prihoda ugostiteljskog objekta, smatramo da tako ostvarena sredstva nisu prihod koji podleže oporezivanju porezom na dohodak građana na druge prihode, naveli su u stručnom mišljenju.

U restoranima koji koriste ove usluge i već naplaćuju bakšiš na ovaj način kažu da bi oporezivanje bakšiša dodatno opteretilo ovaj sektor. U jednoj poslastičarnici u centru Beograda za "Politiku" kažu da ovu platformu koriste i da u toku jednog meseca u proseku od gostiju dobiju između 50.000 i 60.000 dinara.

- Imamo terminal koji stoji pored kase i preko njega gosti mogu da ostave napojnicu. To uglavnom koriste stranci koji nemaju gotovinu, a i navikli su u svojim zemljama da na ovaj način časte zaposlene. Za sada ovaj prihod ide na račun menadžera, a onda na kraju meseca svi delimo novac u zavisnosti od radnih sati - kaže sagovornik Politike.

On dodaje da se i dalje više bakšiša dobija od gostiju koji plaćaju račun gotovinom. Na pitanje kako komentariše mogućnost da se ovaj prihod oporezuje, on kaže da je kao građanin Rusije navikao da se i na bakšiš plaća porez i da je to normalno.

- Možda bi to sve trebalo da ide preko fiskalnog računa, ali uz manji procenat poreza, jer je ovo motivišuće za radnike koji inače imaju male plate. Srbija se, poznato je, poslednjih godina suočava sa nedostatkom radne snage u ugostiteljstvu i problem se značajno uvećava kada krenu te letnje migracije u Hrvatsku, Crnu Goru, Grčku - kaže on.

"Hores" traži pomoć nadležnih

Udruženje za turizam PKS i Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Hores obratili su se minsitarstvima finansija i turizma zatraživši rešenje ovog problema. Oni predlažu izmene zakonskih propisa koji regulišu oblast oporezivanja napojnica.

Iz udruženja Hores predlažu da se napojnica limitira i bude neoporeziva do 10 odsto vrednosti usluge, kao i da se evidentira na računu.

- Sav prihod od napojnica iznad zakonom neoporezivog limita bi bio oporezovan kao i ostali prihod kako bi se izbegao rizik od zloupotrebe. Neophodno je definisati godišnji neoporezivi limit dohotka od napojnica po zaposlenom kao što je to regulisano u Hrvatskoj (do 3.600 evra na godišnjem nivou se ne oporezuje) – kaže za Politiku Georgi Genov, direktor udruženja Hores.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. april 2024 | 10:57

    AKO UVEDETE POREZ NA BAKSIS ONDA NECETE IMATI DOBRE KONOBARE !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>