• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Par zarađuje 250.000 evra godišnje, ali ne osećaju kao da je dovoljno: "Novac je za mene najstrašnija stvar"

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trošimo previše novca na štednju, i samo na osnovu mog iskustva, taj novac može nestati, poručio je Anuškin partner

  • 1
Brak, novac Foto: Shutterstock

Na papiru, čini se da su supružnici Anuška, 31, i Fernando, 30, uspeli. Oboje doseljenici iz Šri Lanke, pojedinačno zarađuju 135.000 dolara godišnje i prilično udobno žive u San Dijegu. Nemaju dugova, 253.000 dolara su uložili za penziju i 100.000 dolara imaju u štednji. Ali i dalje se stalno osećaju pod stresom i često se svađaju oko novca.

- Novac je za mene najstrašnija stvar - rekao je Fernando u podkastu "Naučiću vas da budete bogati" i dodao, da po njegovom mišljenju, previše troše na štednju.

Za razliku od mnogih parova koji dolaze u Setijevu emisiju, Anuška i Fernando nemaju problem s dugovima - tačnije uopšte nemaju dugova. I njihovi fiksni troškovi, uključujući kiriju, prevoz i namirnice, nalaze se u preporučenom rasponu od 50% do 60% njihovog mesečnog prihoda.

Ali se par i dalje ne slaže oko toga gde njihov novac ide. Anuška, koja uglavnom vodi finansijsko planiranje para, želi agresivno da investira za budućnost. Fernando nije siguran.

- Trošimo previše novca na štednju, i samo na osnovu mog iskustva, taj novac može nestati - rekao je Fernando.

Par ulaže oko 15% svojih zajedničkih mesečnih prihoda u štednju za hitne slučajeve, odmore i kuću. Dodatnih 22% ulažu u svoje penzione i brokerske račune.

Fernando je rekao da oni štede previše novca iz nekoliko razloga.

Prvo, skeptičan je prema investiranju i smatra ga rizičnim kao i kockanje. Drugo, pesimističan je u vezi sa budućnošću uopšte, ne očekuje da će dovoljno dugo živeti da bi mu bio potreban ili čak poželjan dobro finansiran penzioni period.

Takođe se oseća ograničeno kada Anuška želi da smanje troškove poput izlazaka kako bi ispunili svoje ambiciozne ciljeve štednje i investicija.

Za razliku od svog muža, Anuška brine o tome da li će u budućnosti imati dovoljno novca da mogu da prestanu da rade ako moraju ili žele.

- Ako vi dvoje ne možete da se složite oko zajedničke vizije o novcu, uključujući investicije, štednju, troškove, porodicu, velike stvari, stalno ćete ponavljati trenutni obrazac - rekao im je Seti, a prenosi Si-En-Bi-Si.

Fernando ne veruje berzi ili čak svojim ušteđevinama jer zna koliko brzo novac može nestati u slučaju ekonomske krize ili lične krize. Anuška pak nije potpuno sigurna da će par ikada imati dovoljno novca da se oseća sigurno.

Iako je moguće da berza padne ili da hitan slučaj uništi njihove ušteđevine, Anuška i Fernando su se pripremili koliko god su mogli.

Ove priče koštaju par, rekao je Seti. Fernandov otpor prema investiranju košta ga vrednih dobitaka, dok Anuškin strah od novca košta par vrednih iskustava i udobnosti koju realno mogu sebi da priušte.

Seti je koristio kalkulator za kamatu na kamatu da pokaže paru da, ako nastave da investiraju oko 43.500 dolara godišnje pored svog početnog kapitala od 250.000 dolara sa stopom povrata od 7%, mogu imati preko 9,1 miliona dolara investirano do oko 65. godine.

Zatim im je pokazao kako mogu da prepolove godišnje ulaganje i i dalje završe sa 5,88 miliona dolara za 35 godina, plus da imaju hiljade dodatnih dolara svakog meseca. To bi moglo značiti slanje više novca da pomognu Fernandovoj porodici ili uživanje u odmorima tu i tamo.

Finansijski gledano, Anuška i Fernando se postavljaju za uspeh u budućnosti. Ali imaju više prostora nego što misle da počnu da uživaju u bogatstvu koje su izgradili za sebe sada, rekao je Seti.

- Stvarno sam mislila da radimo samo osnovu kada je u pitanju štednja i investiranje, i [Seti] mi je pokazao kako to nije istina  - rekla je Anuška.

(Telegraf Biznis)

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero Postar

    26. maj 2024 | 12:19

    Nekome mozes drzavu da poklonis njemu je malo,ja kad bi ovoliko zaradjivao pevo bi svaki dan ne bi razmusljo kako da placam rate banci za stan koji sam kupio preko Solis-a.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>