• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žena sa slike je uz pomoć 7 jednostavnih navika postala milionerka: Imamo njen spisak, da li se pronalazite?

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Štedljivost je ponela iz porodice

  • 1

Bernadet Džoj kaže da kao prva generacija Filipino-Amerikanaca, štednja novca gde god i koliko god je to moguće je rano usađena u nju, dok je gledala kako njeni roditelji imigranti pokušavaju da žive američki san.

Ali 2016. godine, između hipoteka, studentskih kredita i svakodnevnih računa, našao se u dugu od 300.000 dolara zbog kojeg se osećala uznemireno i beznadežno u vezi svoje sposobnosti da ostvari taj američki san.

Tada je počela da razvija strast prema ličnim finansijama jer je želela da nauči sve što može da joj pomogne da promeni svoju situaciju. Napravila je plan, otplatila dug za tri godine i na kraju postala milioner u svojim tridesetim.

Danas vodi svoj koačing posao gde uči druge kako da njihov novac radi za njih.

Kaže da bez obzira na to koliko novca ima, ovih sedam štedljivih navika ne namerava da se odrekne.

1. Kupuje najjeftinije komade mesa

Kaže da je ona ta osoba koja blokira deo prodavnice gde stoji piletina, tražeći najjeftinije pakovanje pilećih bataka da uštedi dodatnih 23 centa.

Veoma voli korejski roštilj ali goveđa rebra mogu biti skupa. U svojoj lokalnoj  prodavnici prehrambenih proizvoda u Šarlotu, Severna Karolina, tradicionalni rez je 11,99 dolara po funti, ali ona kupuje krajnje rezove koji koštaju samo 7,99 dolara po funti.

Nisu tako lepa, ali pošto imaju manje kostiju, smatra da ih je lakše pripremiti. Bitno je da su ukusni i da su dugoročno bolji za njen budžet.

2. Čuva komplete za higijenu iz hotelskih soba

Deo njenog posla su i česta putovanja i kaže da je uvek uzbuđena kada hotel obezbedi besplatan komplet za higijenu. Kaže da su njeni favoriti kompleti sa putovanja u Aziju, koji često uključuju četkice za zube, pastu za zube, češljeve i gumice za kosu visokog kvaliteta. Gumice koristi da svoje kablove za elektroniku drži urednim a četkicama čisti cipele kada se zaprljaju.

3. Prenamjenjuje posude za hranu za poneti

Posude u koje je upakovana hrana za poneti koje danas dobija iz restorana su mnogo otmeniji od kutija za sladoled koje je koristila njena mama. Sada, umesto da odbaci ove posude, ponovo ih koristi za potrebe skladištenja hrane. Često dolaze u različitim veličinama i čvršće su od tradicionalnih plastičnih posuda, što ih čini savršenim za čuvanje hrane ili organizovanje malih predmeta po kući. Takođe je ekološki prihvatljiviji od bacanja nakon jedne upotrebe.

4. Koristi svaku kap svojih omiljenih kozmetičkih proizvoda

Kaže da uvek stiska tubu paste za zube dok ne dobije tu poslednju tačku te da isto radi i sa proizvodima za ličnu higijenu i lepotu, posebno kada je u pitanju nega kože.

5. Pogleda cene jela na meniju pre nego što odabere svoju porudžbinu

Bez obzira na to koliko zaradi, kada jede van kuće, misli da nikada neće odbaciti naviku da prvo pogleda koliko košta jelo pre nego što donese odluku o svom obroku.

6. Čuva visokokvalitetne torbe za kupovinu

Dok je odrastala, njena mama je čuvala svaku kesu, čak i ako je bila samo ona slabašna plastična, da bi je koristila za smeće ili ostatke hrane. Kaže da svaka dobro napravljena kesa ili torba može poslužiti da se u njoj nose grickalice, ručak ili mali predmeti kada je u pokretu. Uvek drži torbu za jednokratnu upotrebu ili dve u svom prtljagu kada putuje.

7. Nosi besplatne majice u teretani

Zahvaljujući usponu sportske industrije, ponekad odlazak u teretanu više liči na modnu reviju nego na fitnes rutinu. Kaže da rado nosi besplatne reklamne majice na časovima joge plesa umesto da troši novac na dizajnersku odeću za vežbanje.

Zašto će joj ove štedljive navike uvek toliko značiti?

Ove naizgled glupe navike štednje čine da se oseća manje krivom trošeći novac u oblastima gde bi drugi mogli da štede. Na primer, rado će izdvojiti više za iskustva koja su joj bitna, kao što je odlazak na K-Pop koncerte i žive nastupe komičara, i u kupovini od lokalnih i ženskih preduzeća, čak i ako je malo skuplja.

Održavanje ovih štedljivih navika je takođe podseća na izbore koje su njeni roditelji napravili da bi ona sada imala toliko opcija.

Kaže da  zbog toga što je naučila da vidi vrednost u malim svakodnevnim aktivnostima je ono što joj je pomoglo da bolje budžetira, da bude samopouzdaniji investitor i, na kraju, da postane milioner, piše Si-En-Bi-Si (CBNC).

(Telegrf Biznis)

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    20. jul 2024 | 17:39

    Hvala na savetima. Ovo su vrlo primenjivi potezi za prosečnu ženu sa Balkana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>