• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zabava od par sati i do 100 hiljada dinara: Dečiji rođendani su postali veliki biznis i stvar prestiža

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Samo iznajmljivanje prostora može da košta 10 hiljada dinara

  • 0
Dečiji rođendan Foto: Shutterstock

Proslave dečijih rođendana koštaju od 30.000 dinara, pa na više, ukoliko se roditelji odluče da zabavu za svoje mališane upriliče u nekoj od rođendaonica. Ukoliko se u cenu uračunaju torta, ketering, animatori, ukrasi, cena može da pređe i 100.000 dinara. I sve to za tri sata provoda, koliko u većini slučajeva traju ovi događaji.

- Već godinama odlazim po dečijim rođendanima, i već znamo proceduru. Dođemo na proslavu, uručimo poklon. Dok su deca u rođendaonici, gde ih u većini slučajeva zabavljaju animatori, roditelji sede u delu koji je njima namenjen. Tu im je na raspolaganju piće i nešto od keteringa. Nakon što se deca dobro izigraju, sledi torta. Time se rođendan i završi. Nije kao u naše vreme, kada su rođendani trajali satima, kada nije bilo animatora, ali sada su vremena drugačija, jer su roditelji opterećeni drugim obavezama – kazala je Ivana koja je detetu proslavila rođendan na Štrandu, jer joj je to bilo najzgodnije, pošto živi na Limanu, a deca su bila napolju.

Kaže da joj vlasnici ugostiteljskih objekata nisu uračunali zakup, pa su unajmili animatora, a piće koje su prisutni popili su takođe platili. Sama je pravila torte i kiflice za decu, pa ih je proslava koštala nešto više od 30.000 dinara.

Kada je reč o mlađoj deci za njih je po rođendaonicama potrebno izdvojiti od 10.000 pa naviše samo za prostor. Rođendaonice imaju tarife, pa je tokom letnjih meseci za dva sata potrebno izdvojiti i do 20.000 dinara sve u zavisnosti u kom delu grada se nalaze. Skuplje su one bliže centru grada i one koje imaju više sadržaja za decu.

Može i u dvorištu

Ima i onih roditelja koji i dalje rođendane proslavljaju u dvorištima kuća, što je češće slučaj po naseljima van grada. Mada, i tu ima rođendaonica, pa se i ovde roditelji odlučuju za takvu vrstu proslava. Takođe, ima i onih koji se odlučuju da proslave najradosniji dan u nekom od parkova ali sve u dogovoru sa nadležnim službama koje o tim prostorima brinu.

U pojedinim igraonicama na otvorenom postoje posebni paketi, pa je tako piće i kafa za 20 odraslih i do 30 dece potrebno 30.000 dinara.

Cena zakupa igraonica na otvorenom zbog letnjih promocija ide od 6.000 dinara naviše.

U ponudi je i takozvani spa za devojčice, gde proslava podrazumeva i kozmetičke tretmane.

Angažovanje animatora je od 6.000 pa naviše, a ukoliko se roditelji odluče za pozorišnu predstavu, račun je veći za 18.000, dok je za dolazak mađioničara potrebno 12.000 dinara.

Torte ukoliko ih sami ne pravite koštaju od 1.000 dinara po kilogramu, s tim da je u rođendaonicama zbog inspekcije potrebna i deklaracija torte, kao i hrane.

Ketering košta od 12.000 dinara koliko bi bilo potrebno za 20 odraslih do 4.500 dinara za isto toliko dece.

Baloni i ukrašavanje samog prostora koštaju dodatnih nekoliko hiljada dinara. Postoje i firme koje se bave ukrašavanjem prostora, ali je za ovakvu vrstu ugođaja potrebno je minimum 12.000 dinara. U cenu su uračunati materijal i ruke onog ko postavlja ukrase.

Fotografisanje dečijih rođendana za dva sata košta 70 evra, plus 20 evra za svaki dodatni sat.

Proslava rođendana, čini se, postala je deo ozbiljnog i unosnog posla, gde svako ubira svoj deo, a roditelji na kraju ostanu praznog džepa. Na sve to ukazuje i ponuda na društvenim mrežama, gde svoje usluge nude specijalizovani fotografi za ove prilike, kao i različite vrste animatora, firme koje se bave keteringom…

Sve je postalo bezlično i stvar prestiža

Psiholog Aleksandar Šibul za Dnevnik kaže da bi rođendan trebalo da bude susret sa najmilijima, događaj ljubavi, a ne puka zabava.

- Ono što svi pamtimo iz našeg detinjstva su emocije koje smo diživeli bilo da su one pozitivne ili negativne. Sećamo se uzbuđenja oko organizacije slavlja. Torte koje su sa ljubavlju napravljene, a deca se grabe ko će prvi olizati posudu sa filom. Osmeha, prijatelja i drugara. Napravljenih i sklepanih poklona. Danas je sve postalo bezlično i stvar prestiža. Inače roditelji malo vremena posvećuju deci. Treba zajedno sa decom organizovati slavlje. Dati deci, shodno uzrastu, da nešto naprave. To će sigurno pamtiti – rekao je Šibul.

(Telegraf Biznis)

Video: Da se smrzneš: Ovo su cene proizvoda u Olimpijskom šopu, a redovi su nerealni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>