• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Kocka po kocka, ostadoh bez novca": Kada smo prihvatili da nam tablu čokolade prodaju za 200 RSD?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za još više novca dobijamo manju gramažu, zamotanu u omot ,,cene sirovina su skuplje"

  • 1
Čokolada pare cena Foto-kolaž: Shutterstock

Nekada smo uživali u onoj hrskavoj pod zubima, tankoj a slatkoj. Kad nije bilo dovoljno novca, dobar je bio i "šećerni" blok (sa određenim postotkom kakaa), uživala su deca i u slavskim sa grožđem, vešto skidajući čokoladu sa smežuranih grozdova, a dobiti je sa lešnikom bilo je ravno prazniku za oči i razlog za svađu brata i sestre!

O nećemo se lagati, čokolada je uvek bila skupa. Stvar zbog koje smo se najviše kezili roditeljima i proizvod koji se nije kupovao svaki dan - barem onaj pravi. U nekim prošlim vremenima o čokoladi se moglo pričati kao o ,,stvari prestiža", tablama koje su naše bake vešto skrivale za posebne prilike ili o nagradama koje su se davale za prve petice.

Ipak, nekako ostaje u magli momenat kada smo prihvatili da za još više novca dobijamo manju gramažu, zamotanu u omot ,,cene sirovina su skuplje". 

Počelo je sa blagim rastom, a završilo se sa 80 i 90 grama za 200 dinara čokolade. Ili je možda ovo samo početak?

Tona kakaa je u aprilu 2023. godine iznosila 2.862 dolara, prema RealTime-ovom meraču. U aprilu ove godine cena je porasla na čak 10.924 dolara, dok je 12. avgusta bila na 7.139 dolara.

Da nismo usamljeni na tržištu, govori i situacija u Hrvatskoj, gde za kilogram napolitanki treba da izdvojite "sitničavih" 2.000 dinara.

Pomalo podseća na dečiju pesmu "Kocka do kocke, kockica", samo što bi u ovom slučaju stihovi išli ovako "Kocka po kocka, ostadoh bez novca".

(Telegraf Biznis)

Video: Spremao nam je svoja jela u Beogradu: Džek je šef sa Mišelinovom zvezdicom i griluje futoški kupus

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>