• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Audijem udario jazavca na državnom putu, podneo tužbu i dobio 8.500 evra

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nezgoda se dogodila pre dve godine

  • 0
Jazavac Foto: Shutterstock

Hrvatski lovački savez dužan je da isplati gotovo 8.500 evra Križevčaninu koji je još 2022. godine na državnom putu, Audijem naleteo na jazavca i oštetio automobil. Ova nesreća dogodila se 30. septembra 2022. na putu između Bolfana i Cvetkovca, kada je na put istrčao jazavac dugačak 35 centimetara i težak između 16 i 17 kilograma.

Životinja je udarila u prednji branik vozila posle čega je uspela da pobegne u jarak, gde je i uginula. Čovek je u tužbi naveo da se na njegovoj strani uz put nalazio saobraćajni znak "divljač na putu", a nalet na životinju dogodio se nekih 700 metara iza tog znaka. Uz policiju je odmah obavešten i predstavnik Lovačkog društva Vepar Rasinja.

Čovek je odmah nakon nesreće štetu prijavio Hrvatskom lovačkom savezu, a Križevčanin, koji je po zanimanju profesionalni vozač, ispričao je detalje nesreće.

- Bila je noć, vidljivost je bila loša, vozio sam propisanom brzinom i nisam bio pod uticajem alkohola. Pri izlasku iz Bolfana na ravnici mi je sa desne strane vozila iz šipražja izleteo jazavac koji se kretao takvom brzinom da nisam uspeo da ga izbegnem - naveo je čovek.

Hrvatski lovački savez je u odgovoru osporio tužbu i tužbeni zahtev u cijelosti, ali,  sud je u potpunosti dao za pravo Križevčaninu. Hrvatskom lovačkom savezu naloženo je da mu isplati 5.744 evra na ime naknade imovinske štete, ali i 2.731 evro za nadoknadu sudskih troškova.

Odlučeno je tako jer Zakon o lovu propisuje odgovornost lovca za štetu koju počini divljač u lovištu, a kako javni put nije lovište, na nju se ne mogu primjenjivati odredbe tog zakona, prenela je Slobodna Dalmacija.

(Telegraf Biznis)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>