
„Namerno izbegavam sredinu prodavnice“: Građani štede novac inovativnim metodama KUPOVINE!
Cene hrane u Srbiji i širom sveta vrtoglavo rastu, a kupci su sve snalažljiviji u pokušajima da smanje troškove. Nekada se za isti iznos moglo napuniti nekoliko kesa namirnicama, danas iz prodavnice često izlazimo sa jedva jednom polupunom.
Cene hrane u Hrvatskoj rastu već 21 mesec zaredom brže od proseka Evropske unije, pokazali su podaci Eurostata u februaru. Ipak, sličan trend je prisutan i u mnogim drugim državama sveta, najviše zbog inflacije i carina.
Pametnija potrošnja – prvo proveri špajz i zamrzivač
Kako je ishrana svakodnevna potreba, New York Times je pitao svoje čitaoce kako su promenili navike u ishrani kako bi uštedeli.
Jedan čitalac je rekao:
„Jednom nedeljno pravimo neplaniranu večeru koristeći ono što imamo kod kuće, umesto da kupujemo nove namirnice.“

Pre odlaska u prodavnicu, proverite šta već imate u špajzu, frižideru i zamrzivaču kako ne biste bacali hranu. Ostaci mesa i povrća mogu se iskoristiti u supama, testeninama ili jelima sa pirinčem.
Stručnjak za kuvanje Melisa Klark koristi dodatke poput inćuna, čili paste, salse ili dižon senfa da obogati obične namirnice i pretvori ih u nešto posebno.
Dalje od sredine prodavnice – bliže uštedi
Jedan od najefikasnijih saveta jeste da se koristi spisak za kupovinu.
„Fokusiram se samo na kupovinu za konkretne obroke! Kupujem samo sastojke koji mi trebaju,“ rekao je jedan čitalac.
Druga čitateljka otkriva da namerno izbegava sredinu prodavnice, jer je tamo najviše primamljive hrane i impulsivne kupovine.
Planiranje obroka – više jela od istih sastojaka
Jedan od popularnih trikova za uštedu jeste da više obroka planirate oko jednog ključnog sastojka, menjajući začine i dodatke.

„Počeli smo da štedimo planiranjem obroka. Ponavljamo iste sastojke kad god možemo, ali trudimo se da se ukusi razlikuju,“ navela je jedna čitateljka.
Na primer, veliki lonac crnog pasulja možete iskoristiti:
za doručak u buritu,
za ručak sa pirinčem,
za večeru uz pečeni batat i sir.
Kupovina na sniženju i zamrzavanje porcija
Jedan čitalac deli svoj metod:
„Kupovao sam mleveno meso na akciji, pakovao u porcije prema receptima i zamrzavao.“
Sastojci poput mlevenog mesa, piletine, svinjetine i ćuretine mogu se uspešno zamrzavati, što omogućava veliku uštedu.
Druga čitateljka je podelila drugačiji pristup:
„Skoro svakog dana idem u prodavnicu kao da sam Emilija u Parizu. Shvatila sam da gubim mnogo namirnica kad pokušavam unapred da planiram.“
Iako deluje kontraintuitivno, češći i svesniji odlasci u prodavnicu mogu smanjiti bacanje hrane, jer kupujete samo ono što vam zaista treba.
Piletina – kraljica isplative kuhinje
Mnogi čitaoci navode da je piletina i dalje najomiljenije i najisplativije meso:
„Kao student sam učio kako da jedno celo pile potraje za celu nedelju.“

Pečeno pile možete koristiti:
u salatama,
uz testeninu,
u čorbama i varivima.
Kosti i ostaci se mogu iskoristiti za kuvanje pileće supe ili temeljca, koji se takođe može zamrznuti.
Ne kupuj – napravi sam
Mnoge osnovne namirnice su jeftinije ako ih pravite kod kuće, kao što su:
jogurt,
hleb,
granola.

Ne samo da štedite, već često i poboljšavate ukus i prilagodite ga sebi.
Takođe, možete koristiti jeftinije vrste mesa bez velike razlike u ukusu. Na primer, pileći batak je često jeftiniji od pilećih grudi.
Uvođenjem jednog bezmesnog dana nedeljno, kao što je “bezmesni ponedeljak”, možete dodatno uštedeti, a ujedno podstaći kreativnost u kuvanju.
„Kuvam mnogo recepata sa belim pasuljem – odlična ušteda! Dodajem pesto ili paradajz sos da obogatim ukus,“ naveo je jedan čitalac.
(Telegraf Biznis)
Video: Evo koje su cene na jagnjadi i kako da izaberete najkvalitetnije prače mesa
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.