Koliko košta!? Ovo je najskuplji sladoled na svetu i cena mu je tolika da ćete opsovati
Usred letnjih vrućina retko ko razmišlja o ceni kada posegne za kuglom omiljenog sladoleda. Ipak, čak i najluksuzniji sladoled sa prelivima i ukrasima u lokalnoj poslastičarnici ne može se uporediti sa najskupljim sladoledom na svetu "Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć". Bar tako kažu.
Ova ledena poslastica luksuznog brenda Cellato, u vlasništvu japanske kompanije OMER Ltd., 25. marta 2023. godine ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplji sladoled na svetu.
Cena? Neverovatnih 873.400 japanskih jena, što je oko 6.211 evra .
Sastav dostojan carskih trpeza
Recept za ovaj desert razvijao je poznati kuvar Tadajoši Jamada, specijalizovan za francusko-japansku fuzionu kuhinju, pune godinu i po dana. Sladoled sadrži neke od najskupljih evropskih i japanskih sastojaka:
- beli tartuf iz Albe (Italija) – jedan od najređih i najskupljih sastojaka na svetu,
- parmezan Parmidžano Ređano,
- sake kasu – fermentisana pirinčana pasta, nusproizvod proizvodnje sakea,
- jestivo zlatno lišće,
- belo tartufovo ulje koje se posebno dodaje pre konzumiranja.
Ritual uživanja
"Byakuya" se služi u posebnoj čaši, uz ručno izrađene metalne kašičice koje pravi radionica Kazarikanagu Takeuči iz Kjota, poznata po izradi ukrasnih elemenata za japanske hramove.
Pre nego što se pojede, sladoled mora da omekša. Najpre se preliva belim tartufovim uljem i pažljivo promeša. Ako je i dalje tvrd, preporučuje se da kratko odstoji na sobnoj temperaturi ili da se stavi desetak sekundi u mikrotalasnu. Ipak, pomisao da sladoled vredan više od 6.000 evra završava u mikrotalasnoj gotovo da deluje kao svetogrđe.
Ovaj ekskluzivni desert dostupan je isključivo putem online porudžbina, a cilj brenda nije samo da šokira cenom, već i da promoviše spoj japanske tradicije i vrhunske gastronomije, preneo je Fenix.
(Telegraf Biznis)
Video: Firme zatvaraju pogone tokom leta zbog rada na imanju, jedno od rešenja E-bolovanje
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.