Čvarci, kulen, pršuta i slanina su LUKSUZ: Pogledajte CENE i razmislite šta ćete poslužiti gostima za slavu

D. K.
D. K.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kako se približava sezona slava, domaće mesare i proizvođači suhomesnatih proizvoda beleže pojačano interesovanje kupaca. Police pijaca i specijalizovanih radnji prepune su kulena, kobasica, pršute i slanine, dok se mnogi građani odlučuju da zalihe nabave na vreme, u strahu da bi pred same praznike cene mogle dodatno porasti.

čvarci, Kobasicijada Foto: Telegraf

Kupci se najčešće dvoume između domaćih proizvoda iz manjih pogona ili porodičnih radionica i onih industrijskih, koji su dostupni u većim marketima. Domaći proizvođači ističu kvalitet mesa, tradicionalan način sušenja i prirodne začine kao glavne adute, dok proizvodi iz marketa privlače nižom cenom i većom dostupnošću.

Kupovina na veliko se isplati

Analiza troškova pokazuje da se kupovina domaćih suhomesnatih proizvoda u većim količinama često više isplati, jer se radi o kvalitetnijem i dugotrajnijem proizvodu koji zadržava ukus i teksturu i nakon dužeg čuvanja. Iako su početna ulaganja nešto veća, razlika u kvalitetu i autentičnosti ukusa obično opravdava cenu.

S druge strane, marketi nude praktičnost, standardizovan kvalitet i akcijske ponude, što ih čini pogodnim rešenjem za one koji traže brzu kupovinu i ujednačen ukus. Međutim, kod industrijskih proizvoda često se koristi više aditiva i kraći proces sušenja, što utiče na aromu i teksturu, piše Kamatica.

Ljubitelji pravih domaćih proizvoda na oglasima na društvenim mrežama i na sajtovima mogu da naiđu na široku ponudu ukusnih specijaliteta maltene u svim gradovima u Srbiji.

Cene se razlikuju od Beograda do na primer Leskovca, ali dugogodišnji kupci tvrde da je kupovina isplativa, naročito u ovom periodu pre zime i slava.

Svinjska mast od 250 dinara

Građani koji preferiraju pripremu jela na svinjskoj masti kod domaćih malih prodavaca mogu da je pazare već od 250 dinara po kilogramu, dok je u trgovinama od 300 pa naviše. Cena domaćih čvaraka je slična kao na pijaci i iznosi od 1.600 do 2.400 dinara, dok je južnjački specijalitet sprža od 1.500 dinara pa naviše.

Detaljan cenovnik suhomesnatih proizvoda:

- domaća slanina od mangulice 200 grama - 630 dinara

- kobasica od divljači 300 grama - 1.290 dinara

- budimska kobasica - 2.350

- domaća bela slanina - 1.700

- čajna kobasica 200 grama - 470

- domaća mesnata slanina - 2.500

- njeguški pršut - 3.600

- domaći kulen u šivenom crevu - 2.100

- domaći hrskavi čvarci - 1.650

- domaća suva slanina - 1.450

- kobasica - 920

- dimljena kobasica - 800

- dimljena slanina - 1.100

- dimljena vešalica - 1.400

(Telegraf Biznis)

Video: Projekat "Prirodnim merama za ekološki Gradac"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>