≫ 

Novica Negovanović o pesmama za svoje kolege: Safeta, Cuneta, Lepu, Boru, Gocu, Muharema...

 ≫ 

Od svih pesama koje je komponovao za kolege naročito je ponosan na "Janičara". Noletova pesma postala je istorijska poema jednog naroda, svojom melodijskom, tekstualnom, aranžmanskom i interpretativnom širinom.

Komentari

  • DervenD

    4. jul 2021 | 12:36

    Da krenemo redom:malo ko zna da je Novica poceo da peva na nagovoru N. Bilkica.Naime oni su zajedno sluzili JNA.Kad je cuo Nedjo kako Nole peva savetovao mu je da pocne da peva.Tako su probili led sa pesmom "Zna jedino,jedna zena",gde Nole peva prvi glas,a Nedjo plafon tercu(Nedjo deli terce na "pod i plafon"). "Ti andjeo,a ja djavo" to je istinski Novicin prpmasaj i morao je to dati Safetu.Safet bi to lepse odpevao,no pesmu za "vadjenje" "Ko se jednom napije vodu sa bas carsije".Novica,zajedno sa Safetom , je znatno podigao nivo pesme "Zarasle su staze moje" koju je vrlo skromno odpevao Nestor Gabric. Novica i Safet stvaraju savrsevstvo sa albumom "Jahao sam konje".Poemu skracuju i pretvaraju u pesmu.Posle snimka Safet u transu na studiju "B" kod fantasticnog voditelja g-dina(nazalost sada pokojnog)" Ace Kostica izjavljuje da je Novica Negiovanovic najpismeniji muzicar u Srbiji.Nole i te kako zna da tercira,pa tercira Spasoju Dukicu kod presnimljene Momacke pesme i na pesmi "Bolje da se sreli nismo".Dok je bio mlad i jos imao glas Nole je odpevao jos par antologijskih pesama poput "Ah,zasto te pre ne sretoh","Jedna reka u mom kraju,najdraza je meni",a poseban su slagurt pesme Dobrice Erica "Tece reka,tece grua"(Ili "Stani brza reko stani,za me nema broda") i "Hej mesece brate"(ovde svira orkestar nenadmasnog Tomice Miljica).Inace Novica je jedan od redkih virtouza na dugmetari:stvsrno je malo takvih:Dragan Aleksic,Milorad Bane Milutinovic,Mirko Kodic i jos po neki...

  • Mujo

    21. jun 2021 | 09:58

    Sve same legende. Odlican tekst.

  • Boža zemunac

    21. jun 2021 | 08:45

    Samo još da dodam da je tekst pesme " Janičar " napisao moj veliki prijatelj Radomir Dule Vasiljević. On je napisao i veliki hit " Dobro jutro Šumadijo " koji je proslavio veliku pevačicu Gordanu Gocu Stojičević.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA