Holanđani preispituju svoju prošlost, hoće da zabrane termin "zlatno doba"

"Zlatno doba" odnosi se na period u 17. veku kada je Holandija bila centar evropske umetnosti, ali i na vrhuncu vojne i trgovačke moći

  • 6
Rajksmuzeum

Foto: Wikipedia/Marco Almbauer

Muzeji u Holandiji su odlučili da će iz naziva eksponata koji potiču iz 17. veka izbaciti termin "zlatno doba", preneo je časopis o umetnosti.

U raspravi koja se vodi u Holandiji oko njene kolonijalne prošlosti, a koja je dostigla vrhunac u 17. veku, odbacuje se termin "zlatno doba" i predlaže se da se samo upotrebljava "period 17. veka".

Jedan od najuglednijih holandskih muzeja Rajksmuzeum u Amsterdamu već je izbacio iz upotrebe "zlatno doba" za period kada je Holandija bila centar evropske umetnosti, ali i na vrhuncu vojne i trgovačke moći.

Razlog da se izbiše "zlatno doba" iz opisa muzejskih eksponata i svega što se zbivalo u 17 veku, kada je Holandija bila centar napretka nauke i lider među zemljama u pogledu umetnosti, je taj da to doba nije bilo za sve žitelje "zlatno" jer su bili siromašni i eksploatisani.

Tom van der Molem, kustos za 17. vek u Rajksmuzeumu kaže da je termin "zlatno doba" mnogo korišćen u evropskoj istoriografiji i vezivao se za prosperitet i mir, ali kaže i da to nije potpuna slika za 17. vek u Holandiji, jer je to doba imalo i svoje negativne strane kao što su siromaštvo, prisilni rad i trgovina ljudima.

U muzeju se slike nastale u 17. veku neće obeležavati kao dela "zlatnog doba" već će se nositi naziv "grupni portreti slikani u 17. veku".

Kada je muzej Mauricijus u Hagu, gde se nalaze mnoga antologijska dela holandskih slikara, poput Vermerove "Devojke sa bisernom minđušom", uklonio bistu donatora čije ime nosi muzej holandski premijer Mark Rute je upozorio da se protivi posmatranju davnih vremna kroz savremene "naočare".

Holanđani su počeli da preispituju i to čija imena nose ulice, kojim su ličnostima iz prošlih vremena podignuti spomenici, jer smatraju da sve to treba menjati ako ih je "pregazilo vreme", dok druga struja traži da se istorija ne menja samo da bi odgovarala savremenim shvatanjima.

Cela gužva oko ukidanja upitrebe "zlatnog doba" podstakla je istoričare da organizuju simpozijum o ovoj temi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Наше је најбоље!

    18. septembar 2019 | 20:36

    КАДА СУ ВИДЕЛИ НАШЕ ЗЛАТНО ДОБА, ОДУСТАЛИ СУ ОД СОПСТВЕНОГ.

  • Johan

    18. septembar 2019 | 19:26

    Nista oni sad nisu bolji i dalje eksploatisu ljude i koriste sve sto je moguce pogotovu Marokance kojih ima mnogo i eksploatisu Poljake Rumune Bugare sve za minimalnu cenu

  • Zvezdan

    18. septembar 2019 | 20:17

    Krvoloci i ništa drugo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA