Švedska akademija čvrsto brani Handkea: "Njegova podrška Srbima je pogrešno shvaćena"

Žiri koji je doneo odluku da nagradi austrijskog pisca za književnost, kaže da će on biti shvaćen kao "očigledan izbor za 50 godina"...

  • 0

Švedska akademija je ostala pri svom "kontroverznom" izboru Petera Handkea kao dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade, i istakla kako nije nameravala da "nagradi ratnog kriminalca i osporavača ratnih zločina i genocida, ali da je to utisak koji se u poslednje vreme stiče iz medija".

U tekstu za švedske novine "Dagens Niheter", članovi akademije Mats Malm i Erik M Runeson, priznali su da je Handke dao "provokativne, neprikladne i nejasne izjave o političkim problemima". Ali su takođe rekli da "nisu našli ništa u njegovim zapisima što uključuje napade na građansko društvo ili nepoštovanje prava jednakosti svih ljudi". Oni su pitali:

- Koje izvore su kritičari koristili i zašto se ignorišu Handkeove lične izjave po ovom pitanju?

"Gardijan" navodi da je izbor Handkea privukao svetsku kritiku u velikoj meri, jer je pisac "negirao srpske zločine u toku ratova na Balkanu devedesetih godina, kao i zbog njegovog prisustva sahrani Slobodana Miloševića".

Handkeova knjiga iz 1996. godine "A Journey to the Rivers: Justice for Serbia" bavi se temom stradanja u Srebrenici 1995. godine. 

Nobelova nagrada Foto: Tanjug/AP

Više od 38.000 ljudi je potpisalo peticiju kojom zahtevaju da se Handkeu oduzme Nobelova nagrada. Humanitarna organizacija "Remembering Srebrenica" kaže da ovaj izbor "podstiče etničku i religijsku mržnju, srpski nacionalizam i poricanje genocida".

Članovi Nobelovog odbora za književnost, Henrik Petersen i Rebeka Karde, deo grupe koja procenjuje nominacije za Nobela i preporučuje ih Švedskoj akademiji, takođe su odbranili svoj stav i ostali pri svom izboru.

- Handke je antinacionalistički advokat za mir. Za 50 godina...Peter Handke, kao i Beket, biće jedan od najočiglednijih izbora Švedske akademije ikad načinjenih. U to sam siguran - napisao je Petersen za švedske novine "Svenska Dagbladet".

Petersen je napomenuo i da je Handke "radikalno nepolitičan" u svom pisanju, i da je njegova podrška Srbima pogrešno shvaćena. Oni dodaju i to da Handkeov argument leži u činjenici da srpsko stanovište izostaje iz nemačkih i austrijskih medija.

Na kraju, Nobelov upravni odbor je zaključio da Handke "apsolutno zaslužuje Nobelovu nagradu".

(Telegraf.rs/Gardijan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA