≫ 

Muzičar koji na Oktoberfestu nastupa 39 godina: Sviramo 16 dana u cugu i pijemo pivo bez alkohola

Skoro četiri decenije zabavlja prisutne "pod šatorima" u Minhenu i svakog narednog puta osećaj je drugačiji

  • 2
Kristijan Saks Kristijan Saks; Printscreen: Youtube/Munchen

Nema tog Nemca ili stranca koji redovno posećuje najveći festival piva na svetu, a da nije čuo za muzičara Kristijana Saksa (58) koji sa svojim višečlanim bendom već 39 godina nastupa na Oktoberfestu u Minhenu. U intervjuu za nemačke medije istakao je da ga ljubav prema muzici i tradiciji čine izdržljivim i da svaki put kada nastupa na Oktoberfestu ili drugim festivalima, osećaj je poseban. Vremena za odmor ima jako malo, ali ipak uživa u tome što radi.

- Idealno bi bilo kad bih posle ovoga mogao da se odmorim bar nedelju dana. Međutim, već sam rezervisao nastupe na drugim bavarskim tradicionalnim festivalima. I dalje pokušavam da održavam svoje zdravlje. Svakodnevno plivam, treniram, bavim se jogom. Na Oktoberfestu ne osvajate nagradu za lepotu, sve je stvar izdržljivosti. Od vas se traži da budete 16 dana u punoj snazi. Zbog toga, na primer, uvek imam rezervnog bubnjara. Samo jedan ne može zbog svoje muskulature da izdrži sve vreme - kaže Saks.

Na pitanje da li i bendovi konzumiraju omiljeno piće od ječma i hmelja, iz Saksovih odgovora možemo zaključiti da je to i te kako poželjno.

- U odnosu na prethodna vremena, sada se vrlo malo pije na bini. Moj prethodnik bio je nepušač, a ni alkohol nije konzumirao. Što se mene tiče, i dalje uživam u slastima toga, ali u poslednje vreme uglavnom pijem bezalkoholna piva.

Kako napraviti dobru atmosferu u punom šatoru?

- U muzici morate biti pre svega umereni. Zatim pojačavamo tempo i atmosferu, ali u granicama. Nastupe započinjemo sa laganim hitovima ii bavarskim plesom. Nakon toga sledi nekoliko operskih melodija, "Aida", kao i poznate stvari poput "Kan-Kan" Žaka Ofenbaha ili valcera kao što je "Na lepom plavom Dunavu", zatim dela Uda Jirgensa... Nakon duhovne muzike prelazimo na moderni sadržaj. Kada krenemo sa hitovima koje recimo u originalu izvode "DJ Otzi Medley" ili "Weather Girls", svi su već na klupama.

Saks ističe da na njihove svirke uglavnom dolaze mladi.

- Naša redovna publika je između 18 i 25 godina. Imamo drugačiji repertoar nego u šatorima sa zrelijom publikom. Pri tome "mladi Oktoberfest" ima svoja pravila. Naša publika ne želi da čuje "hip-hop" ili stvari koje se inače puštaju u diskotekama. Devojke i dečaci sve više žele tradicionalnu bavarsku muziku koja ih identifikuje sa Oktoberfestom - kaže Saks i dodaje da njegov bend, osim tradicionalne muzike, ume da zabavi mladu i pripitu publiku i hitovima kao što su "Anđeli", Robija Vilijamsa ili numere "Večeras neću spavati bez tebe".

Saks je studirao klavir i trubu i radio svojevremeno kao nastavnik muzike, ali to ga nije ispunjavalo.

- Propustio sam ono što mi je u početku bio cilj karijere. Uopšte nisam uživao u nastavi. Tako sam postao profesionalni muzičar i gostovao sam sa različitim bendovima širom sveta. Ali od ponedeljka do petka radim kao menadžer prodaje velike pekare. Što se tiče Oktoberfesta, dopada mi se to što uprkos povećanom broju posetilaca svake godine, ima tendenciju da ostane tradicionalan. Do 17 časova sviramo skoro samo čistu, koncertnu muziku duha. Za marš ili finu polku, naravno, moje srce je otvorenije od mnogih pesama za zabavu.

Uvek svira uživo

- Nema muzike dok bend ne odsvira svoj repertoar. Inače je na popularnim festivalima uobičajeno da se svakodnevno pojavljuje drugačija muzička grupa. "Parti bendovi" sa pet, šest muškaraca i jaka svetla na pozornici. Mi nemamo pokretna svetla, a ni prejake zvučnike. U podne imamo 13 muzičara, a do 16 sati taj broj poraste na 24. Iako preovlađuju muškarci, kvota žena raste iz godine u godinu - ističe Saks i dodaje da su mu festivali i fudbalske utakmice nešto što ga posebno interesuje.

- Cele godine živim za Oktoberfest, a kada odem na skijanje, razmišljam kako će naredni festival izgledati. takođe pratim šta se dešava na utakmicama Bajerna, ako padne neki gol... Kakav je festival u Kelnu i drugo. Privatno uglavnom slušam samo klasičnu muziku. Ali živim odmah pored Olimpijskog parka u Minhenu i volim da idem na velike koncerte. Nedavno sam bio na koncertu Metalike, Hamera i Ramštajna. Na Oktoberfestu ne sviramo takve hitove, ali to ne znači da ih privatno ne volimo.

Svakodnevno dobija mejlove amaterskih muzičara koji su navodno komponovali svoj sledeći mega hit, ali u svakom od tih potencijalnih muzičkih dela, fali kvaliteta.

- Toliko mejlova mi je poslato da ne mogu sve da stignem da pregledam i preslušam. Obično im se šarmantno i ljubazno zahvalim. Jednom sam, međutim, napravio izuzetak. Ralf Sigel je bio lično moj gost na bini i mogu vam reći da nije bio loš - zaključio je Saks.

(Telegraf.rs/Stern.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    30. septembar 2019 | 14:18

    Predivno i zabavno. Ljudi postuju svoje obicaje, nosnju i muziku. I to je dogadjaj koji se pamti. Bila sam i odusevljena sam. Oni znaju da i pred Bozic postave u odredjenoj ulici prodaju suvenira, hrane, vruceg vina, i mnogih drugih djakonija. Volim Nemacku, obicaje, hranu, sredjenost i lepotu.

  • Mikula

    30. septembar 2019 | 20:44

    Bio sam 5 puta na Oktobarfestu najbolji provod svakom savetujem da ode. Najbolja zurka na svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA