Tata mu je bio pekar, majka pevačica, a on nastavnik: Kako je glas Pavarotija obišao ceo svet

Zanimljivo je da je on želeo da se bavi fudbalom, ali je često slušao očeve albume na kojima su bila izvođenja popularnih tenora tog vremena, Bjoerlinga, Đuzepea Di Stefana i Titi Skipa...

  • 1

Na današnji dan, pre tačno 84 godine rođen je jedan od najvećih tenora, Lučano Pavaroti. Pavaroti je rođen kao sin pekara i amaterske pevačice u malom stanu u predgrađu Modene, na severu Italije, a Drugi svetski rat primorao je porodicu da se iseli u jednu iznajmljenu sobu van grada.

Zanimljivo je da je on želeo da se bavi fudbalom, ali je često slušao očeve albume na kojima su bila izvođenja popularnih tenora tog vremena, Bjoerlinga, Đuzepea Di Stefana i Titi Skipa...

Već kao devetogodišnjak počeo je da peva sa svojim ocem u malom, crkvenom horu. Sa 20 godina putovao je sa horom iz svog rodnog grada na međunarodno muzičko takmičenje u Vels, gde su osvojili prvo mesto.

Pavaroti je debitovao u opera-teatru Ređo Emilija 1961. godine kao Rodolfo u operi La Boem, a zanimljivo je da je prvi javni nastup van granica Italije imao u Beogradu, nakon čega su usledili pozivi drugih operskih kuća u svetu.

Nastup u "Rojal Opera Hausu" u Londonu otvorio mu je mnoga vrata, stekao je veliki broj poštovalaca zahvaljujući svojim albumima i televizijskim nastupima koji su fascinirali publiku.

Pavaroti je odustao od karijere nastavnika da bi posvetio svoj život pevanju. Nakon uspešnog nastupa u Londonu učestvovao je u velikoj turneji Skale 1963 -1964.

U Americi je započeo legendarnu saradnju sa Džoan Saterlandom, sopranom iz Australije i njih dvoje su doživeli ogroman uspeh u londonskom Kovent Gardenu i njujorškoj Metropliten Operi sa izuzetnom produkcijom Donicetijeve omiljene opera Kći puka. Pavarotijev glas i izvođenje bili su snažni i u stilu tradicionalnih italijanskih tenora.

Ženio se dva puta,a narod je najviše interesovalo šta žene privlači kod njega,da li lepota ili novac. Pavaroti je imao četiri kćerke, tri iz prvog braka sa Aduom i jednu iz drugog braka sa Nikoletom Mantovani, njegovom nekadašnjom asistentkinjom. Zanimljiva činjenica jeste i ta što je njegova druga žena bila mlađa čak 35. godina od njega!

Nikoleta Mantovani je studirala prirodne nauke u rodnoj Bolonji, kada je odlučila da nađe honorarni posao tokom praznika. Aplicirala je za posao u Međunarodnom konjičkom takmičenju, gde je prvi put srela Pavarotija, strasnog jahača. To je bilo 1993 - njoj je bilo 23, a njemu 58 godina.

Ona je jednom prilikom ispričala kako je došlo do njihove veze.

- Prvo sam odbila da ga pratim na svetskoj turneji. Onda me zamolio da ga makar ispratim na aerodromu. Kada sam stigla, nisam mogla da odolim, a da ne krenem s njim. Rekoh, otići ću na dve ili tri nedelje, što naravno nije bilo tako, jer smo se zaljubili - prisećala se Nikoleta.

Nikoleta mu je rodila blizance ali je sin nažalost preminuo na rođenju.

Lučano je bio veliki humanista a mnogi nisu znali za to. Naime, za vreme rata u Bosni Pavaroti i Bono sakupljali su humanitarnu pomoć. Sarađivao je i sa pokojnom princezom Dajanom a 2005. uručena mu je nagrada Crvenog krsta za humanitarni rad.

Dok se pripremao za svoju oproštajnu turneju u 40 gradova u julu 2007, Pavaroti je bio podvrgnut hitnoj operaciji u jednoj bolnici u Njujorku gde mu je odstranjen tumor pankreasa. Još dve nedelje u avgustu 2007. proveo je na lečenju u bolnici u svom rodnom gradu Modeni a otpušten je iz bolnice i poslat na kućno lečenje dve nedelje pre smrti. Pavaroti je preminuo u Modeni 6. Septembra 2007 . u 72. godini.

Njegov poslednji veliki nastup bilo je je izvođenje arije "Nessun Dorma" na otvaranju Zimskih Olimpijskih igara u Torinu 2006. godine.

Ostao je upamćen po neverovatnom talentu i harizmi koju je imao. Njegova unuka je krenula stopama svoga dede i oduševila ceo svet sa samo 11.godina - Marija Kračun.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    9. novembar 2019 | 14:21

    Samo jedan i jedinstveni je bio Pavaroti. Covek izuzetnog glasa i talenta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA