10 regionalnih bendova iz 90-ih kojima je neobično ime donelo slavu

Ove regionalne bendove proslavila su najzanimljivija imena

  • 2

Danas radimo retrospektivu na regionale bendove iz devedesetih sa zanimljivim imenima. Neki su bili više poznati, neki manje, ali svaki od njih je definitvno imao uticaj na generacije koje ih slušaju.

U moru bendova s imenima kao što su “Pituranje muda” i “The krušna mrva”, izdvojili smo samo 10 bendova iz devedesetih čiji se tekstovi nikada neće naći u čitankama u osnovnim školama. Nažalost, “Pituranje muda” nije se našlo na listi, s obzirom na to da na internetu nema dovoljno informacija o ovom bendu.

Analna psorijaza

Čak i ako niste čuli za njih, lako je zaključiti da je "Analna psorijaza" pank bend. Legendarni sastav objavio je dva albuma, 1991. godine album “Auschwitz vacation 43” i 1993. album “Uloga Picajzla u Raju”. Na njihov zvuk najviše je uticao Satan Panonski, a nakon samo dve godine, članovi benda udružili su se u novom bendu decentnijeg naziva “Running Party”.

Čovek bez sluha

Na listi su zbog zanimljivog imena završili i “šumadijski Ramonesi”, koji su nedavno imali koncert u Medici. Osnovan 1994. godine, "Čovek bez sluha" je kragujevački pank rok bend koji je i dalje aktivan, što se moglo naslutiti iz prve rečenice. Iza sebe imaju pet albuma, od kojih su u devedesetima objavljeni albumi “Mrzim ovaj grad” i “Sećanje na zadnjeg klovna”.

Deca loših muzičara

U ranim devedesetima, bend "Deca loših muzičara" bio je jedan od najpopularnijih srpskih bendova. Poput Čoveka bez sluha, tako je i ovaj fank rok bend i dalje aktivan. Postoje od 1988., no uvrstili smo ih na listu jer su njihovi najpoznatiji albumi izašli u devedesetima, a to su “Dobar dan”, “Prolećni dan” i “Virus”. Ujedno, to je i većina njihovih albuma, izostavljen je samo “…gde cveta samsung žut” iz 2005. godine. U pripremi je i novo izdanje, na kojem će se naći singl iz 2017. godine “Ludi pas korupcija”.

 Dreletronic

Komičar (ako pitamo prosečnog hrvatskog penzionera) i televizijski voditelj Davor Dretar Drele u ranim devedesetima oformio je hip-hop/rok sastav “Dreletronic”. Najpoznatija stvar Dreletronica je parodija na “Bojnu Čavoglave”, koja nosi naziv “Čavel v glavi”.

Kotrljajuće kamenje

Sarajevski "Rolling Stonesi" nisu bili dugog veka poput onih pravih. "Kotrljajuće kamenje" su izbacili samo jedan album 1990. godine pod nazivom “Samo je ljubav”. Na njemu su se našle pesme “Šta to u nama”, “Neka drugom je da”, “Dalmatinka” i “Plave sestrice”, prvi hit iz solo karijere Mladena Vojičića Tife, koji je tu pesmu snimio 1989. na svom albumu. Da je kamenje lajtmotiv bosanske muzičke scene potvrđuje činjenica da su još dve grupe u Bosni i Hercegovini u svojim imenima imale kamenje: Kamen na kamen i Šareno kamenje.

 Lude krawe

Pank rok bend "Lude Krawe" bio je aktivan čak osamnaest godina. U svet muzike ušli su 1996. godine, a prvi album im je“Može tako?” izašao dve godine kasnije. Do 2014. snimili su još četiri albuma i jedan EP. Imali bi još jedan album u kolekciji, album “PUnKTREGER”, da nisu 1999. imali neprijatnosti s izdavačkim kućama.

Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar

Poznat po glazbenoj inovativnosti i po dužini imena, "Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar" je eksperimentalni  bend koji kombinuje "groove", funk, dub, alternativni rok, eksperimentalni rok i mnoge druge žanrove. Osnovan je 1997. godine i izbacio je tri albuma. Iako su ostavili značajan trag na regionalnoj muzičkoj sceni najprije zbog svoje muzike, zasigurno im je i ime benda osiguralo svetla pozornice. Ne bi bili zanimljivi da se zovu samo "Deus ex machina", zar ne?

 Nemojte poseć kuruzu – hvala (NPK – H)

Osnovana 1991. godine, ova rok grupa sa Zlatara svirala je četiri godine da bi se ponovno okupili u proleće 2007. godine. Jedini album izbacili su 1992. godine, koji se zove “Hopši male”.

 Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi

Prljavi Inspektor Blaža je bio pevač benda Igor Blažević, koji je u ranim osamdesetim bio predvodnik grupe "Fiskulturno Lane". Kljunovi su bili gitaristi Milutin Petrović, Aleksandar Karadžić, basista Dejan Resanović i bubnjar Vojin Šurašinović. Zašto kljunovi? Možda jer je Blažević, tj. prljavi inspektor Blaža, bio početkom devedesetih radijski voditelj na "Radiju Pingvin". Ime je smislio Milutin Petrović, poznatiji kao Gazda. Svoj su prvi album, “Plagijati i obrade”, objavili 1996. godine. Uz taj, objavili su još dva komada, a to su “Seks, droga i Bodidroga” i “Pare ne vraćamo”. Kljunovi su aktivni i dan danas. Krajem avgusta objavili su singl “Svi za jednog, jedan za sve”, posvećen košarkaškoj reprezentaciji Srbije povodom svetskog prvenstva u Kini.

Schizoid Wiklers

“Elastiche Vagine”, “Iskra Kekec”, “Jationmivioni” i “Grrr” samo su neki nazivi pesama koji su se našli na prvencu ženske amaterske pank grupe "Schizoid Wiklers". Osim što su nazivi pesama primamljivi, nije ni ime prvog albuma za baciti – “Imala je gnojnu anginu”.

(Telegraf.rs / muzika.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA