Milan ima NAJVEĆU farmu ovih životinja u Srbiji! Meso jedno od najzdravijih - kilogram košta čak 1200 dinara

V. K.
V. K.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Do kraja godine u Stejanovcima, kod Rume, trebalo bi da bude završena prva farma u Srbiji i regionu namenjena uzgoju i preradi kunića u obimu od 15.000 životinja godišnje. Novi objekat biće tri puta veći od dosadašnje farme Milana Pavlovića, koji trenutno odgaja 3.500 do 4.500 kunića, a dodatne životinje otkupljuje od kooperanata iz okoline Beograda.

Meso ove životinje se prodaje u ekskluzivnim restoranima u gradovima i turističkim centrima Srbije a jedan kilogram istog košta oko 1.200 dinara, što je skuplje od ćuretine, ali jeftinije od junetine i teletine.

Pavlović ističe da se meso sve više vraća na domaće tržište, jer potrošači sve više traže zdravu hranu

zec, farma Foto: Shutterstock

- Kada sam pre osam godina pokrenuo posao, niјedan restoran na meniјu niјe imao kunića. Sada snabdevam sve poznate restorane u Beogradu, Novom Sadu, na Kopaoniku. Meso kunića može se kupiti i u velikim trgovinskim lancima, uvezeno iz Mađarske, јer sve više ljudi se okreće zdravoј hrani. Naјzdraviјe јe na svetu. Ima naјveću nutritivnu vrednost, 23,5 odsto proteina, nema holesterola, spada u posna mesa i svuda u svetu јe na meniјu dva-tri puta nedeljno. U ishrani stanovnika Malte svakodnevno јe na trpezi. Malta јe naјveći korisnik i odgaјivač ovih životinja, malih sisara iz porodice zečeva. Gaјe ih naveliko i Francuzi, Italiјani, Španci - istakao јe Pavlović u razgovoru sa Zorkom Delić.

On je jedini u Srbiji koji drži rasu hikoli, idealnu za uzgoj, nastalu 1988. godine. Ženke se kote sedam do osam puta godišnje, a prosečno sedam mladunaca po tovu smatra se optimalnim. Kunići se hrane granulama od ovsa, ječma i deteline.

Farma će imati ne samo prostor za tov i preradu, već i mini-klanicu.

Trenutno Pavlović šalje životinje u Mali Iđoš, ali cilj je da u novom objektu prerada bude kompletna. Planirano je i dobijanje HACCP standarda, kao i proizvodnja prerađevina poput šunkarice, suvih kobasica, kulena i dimljenih bataka.

Pavlović se odlučio za prodaju mesa po restoranima jer već više od 20 godina prodaje vino i dobro poznaje domaće tržište. Ideja je bila da iskoristi postojeću mrežu kontakata i ponudi novi, zdrav proizvod - meso koje je po teksturi slično ćuretini i najbolje je kada kunić dostigne težinu od 3 do 3,2 kilograma.

zec, farma Foto: Shutterstock

Nova farma

Izgradnju farme finansira "iz svog džepa", iako se prijavljivao i na republičke konkurse za podsticaje.

- U Ministarstvu poljoprivrede kuniće su tek pre nekoliko godine prepoznali u grani stočarstva. Јavio sam se na konkurs i sada čekam ishod -  kazao јe Pavlović navodeći da Pokraјina јoš ne daјe novac za kuniće.

Ovaj projekat ne samo da predstavlja najveću farmu ove vrste u Srbiji i regionu, već i pokazuje rastući trend zdravog i lokalnog uzgoja mesa koji se vraća na domaće trpeze, ali i na menije ekskluzivnih restorana.

(Telegraf Biznis/Dnevnik)

Video: Projekat "Prirodnim merama za ekološki Gradac"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>