≫ 

Srbija ima tajno oružje, opasno preti i ne plaši se: Zbog 3 razloga Amerikanci veruju u zlato Orlova

SAD više od 20 godina nije imao ovako slab sastav na Svetskom prvenstvu - smatraju Amerikanci

  • 30
Aleksandar Sale Saša Đorđević, Bogdan Bogdanović, Greg Popović Foto: Marko Jovanović, Tanjug/AP

Svetsko prvenstvo u Kini na kojem titulu šampiona brane košarkaši Sjedinjenih Američkih Država počinje 31. avgusta, a posle poraza o Australije i Srbije koja je izbila na čelo liste favorita u taboru Jenkija upaljena je "crvena lampica". 

Tako specijalizovani košarkaški portal Nugglove, donosi tekst u kojem izdvaja glavne razloge zbog kojih Amerikanci nisu tako dominantni kao ranijih godina, kao i 3 činioca zbog kojih je upravo Srbija glavni pretendent da im "preotme" titulu.

Košarkaška reprezentacija SAD Košarkaška reprezentacija Australije Tim SAD poražen je posle 13. godina od selekcije Australije u pripremnom meču; Foto: Tanjug/AP

Na samom početku ističu neverovatno samopouzdanje tima koji je aktuelni evropski, svetski i olimpijski vicešampion, koji nije izgubio niti jednu pripremnu utakmicu i tima na čijem je čelu selektor Đorđević koji svojim izjavama sve navedeno dodatno i potvrđuje.

- Hajde da pustimo SAD da igra svoju košarku, a mi ćemo igrati našu, ako se sretnemo, neka im je Bog u pomoći. Tu si Grčka, Španija, Rusija, Francuska, Argentina, Kanada, Brazil, Španija. Ne razmišljam uopšte o Amerikancima - prenose reči selektora Srbije.

Aleksandar Saša Đorđević, Nikola Jokić Foto: Marko Jovanović

ISTORIJSKI SLAB DRIM TIM

Sa jedne strane Amerikanci ističu da tim koji predvodi Greg Popovič decenijama unazad nije bio ovako slab. Iako tu ima zvezda koje su svakako mnogo poznatije i igraju kvalitetniju košarku od velike većine nacionalnih selekcija na šampionatu, to, ipak, "nije to".

- U timu ima talenta, ali ne onog vrhunskog koji bi mogao da pogura tim SAD-a do svetske titule. Upravo takav tip igrača poseduje Srbija, a glavni igrač koji to i dokazuje je košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić. Poenteri Seltiksa Džejson Tejtum i Kemba Voker, kao i član Juta Džeza Donovan Mičel mogu donekle da pariraju, ali će mladi tim morati da uči u hodu. Srbija ima miks mladih talenata, FIBA iskustvo u svom sastavu i svakako su gladni osvete timu SAD, naročito posle srebrne medalje iz 2014. godine. 

Oni dodaju da će Amerikanci prvi put posle Svetskog prvenstva 1998. godine imati tako mali broj Top NBA igrača.

Košarkaška reprezentacija Srbije, Srbija - Litvanija Foto: Marko Jovanović

SRBIJA JE PUNA NBA TALENATA

- Svaki igrač pojedinačno u Srbiji može biti legitimni košarkaš u  NBA ligi, a dosta njih i jeste. Zbog toga, bilo bi nedopustivo ignorisati tu količinu NBA talenta u trenutnom sastavu Srbije - navode Amerikanci i dodaju:

- Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović i Nemanja Bjelica su veliki igrači koji igri Srbije daju posebnu prednost, a svaki od njih poseduje jedinstvenu veštinu koja je korisna na međunarodnoj sceni. 

Tako ističu da je Bogdanović drugi najbolji igrač Srbije koji svojim atletskim sposobnostima i preciznim šutem pravi razliku, za Marjanovića dodaju da ogromnom visinom potpuno dominira, dok za Bjelicu ističu iskustvo i mogućnost da igra na više pozicija.

Bogdan Bogdanović Foto: Marko Jovanović

NIKOLA JOKIĆ

Glavna pretnja za Amerikance je Nikola Jokić, i to, ne toliko zbog napada, koliko zbog odbrane koju igra.

- Jokić je osvojio srebro na Olimpijskim igrama 2016. godine, ali iako je beležio 17.8 poena 7.5 skokova i 2.8 asistencija, protiv SAD je ostao nedorečen u borbi za zlato. Mejson Plamli, Bruk Lopez i Majls Tarner jesu visoki momci, ali će teško izaći na kraj sa Jokićem, naročito ako Srbija zaigra "pik and pop". Očekujte da Jokić dođe sa top samopouzdanjem zbog sezone u kojoj je beležio više od 20 poena i 11 skokova, uz 7 asistencija u proseku. 

Nikola Jokić Foto: Marko Jovanović

Oni predviđaju da će napadi Srbije ići preko Nikole, Bogdana i Bjelice, ali dodaju da je Jokićeva odbrana tajno oružje koje će Srbiji omogućiti da dođe do zlata.

Nikola je pored svih ofanzivnih "nagrada" koje je sakupio tokom prošle sezone 10. najbolje ocenjeni odbrambeni košarkaš u ligi, a ukoliko zaigra onako kako ume, Amerikanci smatraju, veliki rezultat za Srbiji nije daleko.

VIDEO: Ovo je put Srbije do finala Mundobasketa: Kompletna analiza grupa i ukrštanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    24. avgust 2019 | 17:40

    Zamislite da Srbija u finalu na parket izvede petorku snova Vucic Brnabic Dacic Palma iiiiiii naravno DZEJ .

  • Rastko

    24. avgust 2019 | 17:17

    Tako su govorili i za Avganistan Libiju Iran Irak.....pa opet i tako u nedogled.

  • Rastko

    24. avgust 2019 | 17:30

    Orlovi RANO lete i to je nas najveci problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA