Pojavili se dokazi da je najveća sportska kompanija znala za eksperimente nad svojim sportistima!

Posle razotkrivanja afere "Oktagon" isplivali dokazi da je kompanija Najk bila obaveštena o određenim eksperimentima sa lekovima na svojim sporistima

  • 3

Mnogo puta se čulo da Najk, kao verovatno najveći proizvođač sportske opreme, pokušava da utiče na sport ali i druge sfere života namećući neprihvatljive standarde ili ne poštujući osnovna ljudska prava, ali uvek sa nedovoljno dokaza da zaista bude sankcionisan.

Još uvek mi je u sećanju svedočenje Bena Džonsona u Beogradu o njegovom doping pozitivnom slučaju. Ne negirajući doping pozitivan rezultat ukazao je na mnogo čudnih okolnosti koje su se dogodile pre testiranja, nakon istorijske trke na 100 m na Olimpijskim igrama u Seulu. Tada je pominjano da je Najk umešan pre svega da bi favorizovao Karla Luisa kao svog sportistu. Naravno, pošto nije bilo dovoljno dokaza sve je ostalo na nivou spekulacija.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Trudnim sportistkinjama uskraćivali ugovore

 

Nekako u isto vreme Najk je optužen da je seleći fabrike na Daleki Istok propustio da preseli i kulturu, a pre svega standarde rada i propustio da isplati minimalne plate radnicima koje im omogućavaju da priušte osnovne ljudske potrebe i istovremeno utiče da osnuju nezavisne radničke sindikate.

Priče o maloj deci koja su radila za dolar su tada uticale na mnoge da bojkotuju Najk, a ja sam prestao da kupujem njihove proizvode.

Sledeći veliki skandal je bio vezan za uskraćivanje sponzorskih ugovara sportiskinjama koje su ostale trudne. Možda bi to i prošlo nezapaženo da se sportistkinje nisu udružile i pobedile Najk tako što su ih prisilile da im isplaćuju sumu garantovanu marketinškim ugovorom.

Opet jedna od sportskih diva koja pratim, Alisija Montano bila je dominanta i posle borbe da dobije medalje nakon razotkrivanja doping pozitivnih Ruskinja uticala da Najk mora da poštuje ugovore i ljudska prava američkih sportista. Kako bi bilo lepo da je postojao neko ko bi mogao to da uradi i za decu radnike Tajlanda, Vijetnama, Tajvana, itd.

Alisija Montano

Alisija Montano atletičarka Foto: Guliver/Getty images/ Andy Lyons

Bilo kako bilo, mnogo loših odluka u kompaniji koja bi trebalo da nameće svetske standarde poslovanja i utiče pozitivno na nerazvijena tržišta.

Kompanija znala za projekat Oregon

 

Poslednja u nizu je verovatno uzdrmala sam vrh kompanije i mnogi analitičari predviđaju da će Direktor Najka, Mark Parker, morati da napusti kompaniju.

Naime, Američka antidoping agencija (USADA) na čelu sa Trevis Tajgartom razotkrila je vezu između jednog od najboljih američkih atletskih trenera, Alberta Salazara, Najkove laboratorije, Najk Oregon projekta i Najkovih sponzorisanih trkača na duge staze.

Na Američkoj arbitražnoj asocijaciji je dokazano da su zvaničnici kompanije Najk informisani u periodu između 2009. i 2011. o medicinskim eksperimentima za utvrđivanje efekata lekova na poboljšanje performansi i koliko i koje supstance mogu da se koriste bez mogućnosti da se otkriju.

Mo Farah

Mo Farah, višestruki Olimpijski i svetski šampion, jedan od klijenata Oktagon labaratorije i trenera Alberta Salazara Foto: AP/Tanjug

Zbog povrede antidoping pravila Alberto Salazar je kažnjen sa 4 godine, kao i endokrinolog Džefri Braun. Interesantno je da je Salazar u eksperimentima koristio i sopstvene sinove i dao im Androgel, odnosno nanosio anaboličke steroide na kožu sportista i merio tzv. T/E odnos sa ciljem da pronađe količinu koja deluje na sportsku sposobnost, a ne izlazi van dozvoljenih vrednosti.

Naravno svi su oni poricali da se bilo šta nedozvoljeno dogodilo, ali neumoljivi Trevis Tajgrat je obezbedio dovoljno dokaza da oni budu osuđeni.

Iako znam da sam o Trevisu već pisao nije loše da ponovim da je zahvaljujući njemu Američka antidoping agencija jedna od najboljih na svetu, a da je on lično zaslužan za razotkrivanje tako velikog sportiste kao što je Lens Armstrong.

Nenad Dikić i Trevis Tajgart

Foto: Privatna arhiva/N. Dikić

Ovo je posebno važno da se ponovi zbog skeptika koji optužuju Ameriku da postiže tako visoke rezultate u sportu zahvaljujući dopingu. Jednostavno niko nije kaznio više najvećih sportskih zvezda zbog dopinga nego USADA i niko nema ekstenzivniji program od njih.

I konačno na kraju za mog druga Vladu, koji je čitao knjigu o čudu zvanom Najk, mala pouka da iza svakog čuda postoji neka tajna. I baš ped objavu ovog članka vest da je Najk Oregon projekat zatvoren. Jedna tajna manje.

(Tekst za Telegraf napisao, Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    15. oktobar 2019 | 17:50

    Hvala, na tekstu. Najk je uvek radio u korist svojih sportista samo nije bilo dokaza, a o poslovnoj politici da ne govorimo. Dirty dancing!

  • Ben Johnson

    19. oktobar 2019 | 18:47

    "Jednostavno niko nije kaznio više najvećih sportskih zvezda zbog dopinga nego USADA i niko nema ekstenzivniji program od njih." Ali isto tako ni u jednoj zemlji krovne sportske federacije ne staju vise iza svojih sportista i ne pruzaju im sistematsku podrsku za skrivanje od USAD-e. Antidoping agencija ce uvek da ima nekog fanatika koji pokusava da uhvati sve,ali nije u tome resenje problema. Za resenje tog problema potrebno je da se donesu neke odluke za koje ni Vi ni Gdin Trevis niste spremni. Ova vecna igra macke i misa nigde nece da dovede.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA