≫ 

Srpski zet: Ovaj Lejver Kup je ludilo!

Najveća egzibicija u svetu tenisa, sudar reprezentacija Evrope i sveta u Ženevi nastavljena „po starom“: uzbudljivo, nepredvidivo, duhovito. Federer izazavao zemljotres u publici, Dominik Tim: "Ovo je ludilo!"

  • 1
Lejver kup Foto: Tanjug/AP

Šta bi neki ljubitelj tenisa mogao više da poželi od apsolutne drame već na kraju prvog meča trećeg izdanja egzibicionog "Lejver Kupa" u mirnoj Ženevi?

Dominik Tim i Denis Šapovalov su bukvalno nastavili tamo gde se stalo prošlog septembra u Čikagu, i uz po dve meč lopte za svakoga u odlučujućem taj-brejku, potpuno oduševili i držali publiku na ivici sedišta tokom celog meča. Ipak, malo više sportske sreće imao je predstavnik Tima Evrope, na kraju dobivši meč sa 2:1 u setovima (6:4 5:7 13:11) što nije krio na konferenciji za medije posle velike pobede.

- Čoveče, nikada nisam čuo ovako bučnu publiku na tenisu kada se Rodžer Federer danas u Ženevi pojavio na čelu našeg tima! - šali se Austrijanac u vezi prijema publike pred njegov meč, i nastavlja:

- Lejver Kup je ludilo! Pre svega, predstalja retku čast za bilo kojeg sportistu - biti bodren iz sveg srca od strane toliko izuzetnih igrača, koji pored terena izgaraju u navijanju skoro koliko i igrači na terenu. Svi oni pojedinačno, ali i kao tim, imaju pravu pobedničku auru, i uopšte mi ne bi smetalo da ovakvu vrstu podrške imam od svih njih svake nedelje na turneji! - u pobedničkom zanosu iznosi svoje "maštarije srpski teniski zet", koji se već duže vreme (po teniskim standardima) zabavlja sa Kristinom Mladenović.

- Bilo je svima jasno da obojica nismo u nekoj formi, ali nas je ovaj neverovatan ambijent "podigao" preko svih očekivanja, i bilo je pravo zadovoljstvo biti ko-autor ove teniske drame! Ponosan sam što sam Timu Evropa doneo prvi poen, novi u našem dosadašnjem trijumfalnom nizu! - kaže Dominik, aludirajući na pobede reprezentacije „starog kontinenta“ u Pragu u Čikagu.

Lejver kup Foto: Tanjug/AP

Pomoćnik selektora tima Evrope, bivši teniski as Tomas Enkvist, žali što Lejver Kup nije postojao i u njegovo doba:

- Bilo bi sjajno da smo imali ovakvo takmičenje u moje vreme. Za nas bi igrali Edberg, Beker, Krajiček, Ivanišević, Vilander - i to bi bio strahovito jak tim. Ni tim sveta ne bi bio ništa slabiji - Sampras, Agasi, Rafter... Ono što mi se posebno dopada je što srce oba tima čine mladi asovi, čija energija i strast na terenu i pored njega ne može da se poredi ni sa čim, i čini ovaj turnir posebnim u svakom smislu! - ističe švedska legenda.

- Izgubio sam, ali nije kraj sveta. Već će me osvetiti moj dubl-partner Džek Sok protiv Fonjinija... - rezimira blago razočarani Denis Šapovalov, i nastavlja:

- Oduševljen sam atmosferom i podrškom mojih saigrača – i naravno da mi je krivo što im nisam uzvratio pobedom, posle toliko šansi. Učiniću sve da se opravim pred večerašnji dubl protiv Federera i Zvereva, i da pobedom u tom meču prvi dan okončamo sa našom prednošću!

Lejver kup Foto: Tanjug/AP
Lejver kup Foto: Tanjug/AP

Patrik Mekenro, pomoćnik svog brata Džona u ulozi kapitena reprezentacije sveta, imao je samo reči hvale za svog pulena iz Kanade.

- Denis je uradio sve kako valja, ali šta ćete kada je Dominik odigrao nekoliko neverovatnih forhenda kada se spašavao meč, i imao sportsku sreću danas na njegovoj strani. Ne postoji ni jedan drugi način da se ovakvi mečevi dobijaju nego biti hrabar, rizikovati i to je nešto što će Denisu sigurno biti korisno kao iskustvo i tokom njegove dalje karijere. Ne brinem previše oko ovog poraza, jer očekujem da će Sok doneti prvi poen za nas protiv Fonjinija. Oba dosadašnja turnira smo gubili "za malo", i dokazali smo da umemo da se izborimo kao pravi tim za šansu da pobedimo. Nadam se da nijanse neće odlučivati ovoga puta u Ženevi, već da smo "naučili lekciju" i iskoristiti naše šanse kad ih budemo stvarali! - optimista je nekadašnji predsednik Teniske asocijacije SAD i as u konkurenciji dubla.

Lejver kup Foto: Tanjug/AP

Još nedovoljno oporavljen posle neugodnih operacija, nekadašnji Top 20 igrač ATP turneje Džek Sok je udovoljio kapitenskoj braći Mekenro i doneo pobedu protiv nepredvidivog Fonjinija u dva potpuno različita seta (6:1, 7:6), i festival tenisa u Hali Palekspo učinio najzanimljivijim moguće - taman pred večerašnju „eksploziju publike“ koja če propratiti prvi meč njihovog heroja Rodžera Federera u dublu sa Zverevim.

Uvod u taj meč će sigurno biti na nivou, i predstaviće dvojicu lidera nove generacije teniskih zvezda, Grka Cicipasa i Amerikanca Frica. Kako je "veliki šef" reprezentacije Evrope Rodžer zabranio Stefanosu da podbada Zvereva i gađa ga "raznim stvarima" u svlačionici, valjda će se simpatični grk dovoljno usresrediti na to da svo dalje "gađanje" usmeri ka protivničkom delu terena. A kako to izgleda kada vas Federer i Nadal zajedno "uhvate u mašinu" na klupi kada izgubite prvi set sa 6:1, valjda će imati dovoljno hrabrosti da nam do kraja dana prepriča "luckasti" Fabio...

Sve u svemu, Lejver Kup je i ove godine zabavan, svugde, i na svaki mogući način...

(Izveštač Telegrafa iz Ženeve, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    20. septembar 2019 | 19:17

    Sto je on srpski zet?? Kristina Mladenovic se izjasnjava kao Francuskinja i igra pod njihovom zastavom, tako da je on francuski zet. Sve zivo prihvatamo da je nase, a ne pitamo se sta ona misli. Tim sto je izabrala Francusku jasno govori kako se oseca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA