SKRIVENA MESTA U BUDVI I BARU: A taman ste mislili da vas tamo ništa više ne može iznenaditi! (FOTO) (VIDEO)

Na ovim mestima bi trebalo da potrošite svoje vreme ako odlučite da letujete u Crnoj Gori

  • 22

Sezona godišnjih odmora u punom je jeku, a ukoliko i dalje ne znate na kom moru biste najradije obradovali dušu i telo, ozbiljno razmislite o Crnoj Gori - iz razloga što se u ovoj zemlji intenzivnije radi na usavršavanju turzima i poboljšanju ponude.

 

Ne morate da budete tinejdžer da biste se dobro proveli u Budvi, jer jednostavno, u našem komšiluku možete da iskusite nešto drugačije.

 

Krenimo od Budve, sinonim za noćni život i veliki broj turista. To je nešto što je standardno za ovo mesto, i kako u centru, tako i okolini postoji veliki broj klubova, u kom regionalne zvezde prave sjajne žurke.

 

Severina napravila spektakl u Budvi, fudbaleri uživali (FOTO) (VIDEO)

 

Preko dana u Budvi više je mogućnosti za uživanje - plaža Jaz je pred početak sezone dobila priznanje kao "najbolja plaža u Evropi", a tome je znatno doprineo "Sea Dance" festival. Za one koje bi da izbegnu gužvu, više od 30 kilometara peska i kamenja je još  na raspolaganju - Ričardova glava, Mogren, Kamenovo...

 

Najstariji i najjači simbol Budve uvek će biti Stari grad, sa istorijom iz 14. veka pre nove ere, kada su Heleni bili "glavni" na ovim prostorima. Zidine ovog utvrđenja, krunisano Citadelom, zarivene su u more. Nekada su se odatle nazirale puške i topovi pred neprijateljem, a danas je jedno od najromantičnijih mesta na primorju za zalazak sunca.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Unutar ovih bedema ceo dan je ispunjen - od prve jutarnje kafe, do podnevnog šopinga, šetnje po kamenim uličicama, obilazaka muzeja, do večernjih svirki i događaja. Na čuvenom festivalu "Grad Teatar", najbolje predstave igraju se u fantastičnom ambijentu - pod vedrim nebom, pored plaže, između crkava Sveta Marija in punta, Sveti Sava i Sveta Trojica.

 

Predstava "Razbijeni krčag", Foto: Telegraf

Predstava "Razbijeni krčag", Foto: Telegraf

 

Mnogi ne znaju čime bi još mogli da se oduševe u Budvi. Ako u jednom momentu skrenete pogled sa pučine ka brdima koja se izdižu iznad rivijere, postoji razlog da se uputite baš ka ovom zaleđu.

 

Kad vas u nekom momentu umori vreva na, recimo, Slovenskoj plaži, treba vam oko pola sata vožnje da od nje pobegnete. U brdima na 300 do 700 metara nadmorske visine krije se mir u prekrasnoj prirodi, u kojoj se čuva i kulturno-istorijsko nasleđe.

 

Akcenat ja na pet brdskih i tradicionalno istorijskih oblasti: Gornji Grbalj, Maini, Pobori, Brajići i Paštrovići na čijoj se teritoriji nalazi četrdesetak sela. Jedno od njih je Čelobrdo, odakle "puca" najlepši pogled na rivijeru. Očekuju vas kamene kuće sa karakterističnom arhitekturom čak iz srednjeg veka, druženje sa jednostavnim ljudima i gastronomski užitak.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

U izuzetno živopisnom kraju sa divnim planinskim vazduhom, prave oaze mira su i tri ženska manasitra - Duljevo, Rustovo i Praskvica, i predstavljaju čuvare srpske istorije još iz doba Nemanjića.

 

Sestrinstva u ovim manastirima bave se tkanjem, prevođenjem, poljoprivredom i pravljenjem lekovitih melema i losiona, kao i domaćih proizvoda od kozjeg mleka i maslina.

 

U blizini Duljeva, više puta opustešenog kroz istoriju, izvira Savina voda, koja je po predanju izvor Svetog Save, a nedaleko odatle i hrast, za koji se kaže da je toliko star da se sam Svetitelj tu odmarao. Ovom vodom se po predanju izlečila vojska Cara Dušana od trbušnog tifusa.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

U Rustovu, manastir je sagrađen 2003. godine na mestu gde su pronađene kosti 1.400 stradalih Paštrovića. Takođe, veliki broj stranaca dolazi ovde i zbog čudotvorne ikone Iverske Majke Božije, koja je na Vidovdan 2008. godine počela da mirotoči. Mnogi parovi koji su imali problem sa neplodnošću uspeli su da ostvare potomstvo. Kilometar i po dalje nalazi se i manastir Praskvica, izgrađen u 14. veku.

 

Crnogorci su dakle s razlogom veoma ponosni na "brdsko dobro Budvanske rivijere".

 

BAR - GRAD MASLINA NA SKADRU

 

Jedan od glavnih trgovinskih centara svakako je opština Bar, sa velelepnom lukom, kamenim plažama i jako važnim kulturnim nasleđem. Položaj lučkog grada glavni je razlog zbog kog je ovaj grad imao burnu istoriju.

 

Stari grad u Baru se prostire na četiri hektara, a izazovima vremena uspeva da odoleva čak i akvadukt, koji je bio glavni način da meštani sprovedu vodu do svojih kamenih kuća. Zidine su čak izdržale i potrese katastrofalnog zemljotresa sedamdesetih.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

U Baru se nalazi i Stara maslina, koja živi već dve hiljade godina, i smatra se trećim najstarijim stablom ove vrste u Evropi.

 

Ovaj predeo je jedinstven što s jedne strane nudi kupanje u moru, a s druge u jezeru. Sa male marine na Virpazaru, možete krenuti na krstarenje najvećim jezerom na Balkanu, Skadarskim jezerom, a gde je najpopularnije jedrenje, kajakarenje i sportski ribolov.

 

Jedna od najlepših plaža i restorana sa lokalnim ribljim specijalitetima na ovom prelepom jezeru je "Pješačac", koje gotovo nijedan turista ne zaobilazi.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

A video posted by Bojana Mekić (@bojana_jelte) on

 

 

Ako ste već bili na ovim mestima, podelite svoje impresije u komentarima.

 

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Taxi boy

    25. jul 2015 | 08:10

    Hvala dragom bogu da i vi napišete nešto lepo o Crnoj Gori... Ps na Crnom Jezeru kod Zabljaka srna mi je jela hleb iz ruke ove godine.

  • Lala

    25. jul 2015 | 08:11

    U CG vise nikad.

  • Bob

    25. jul 2015 | 07:31

    Хахахах ћао ћао...поз из Грчке

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA