≫ 

Megalomanija Beograda: Zašto većinu gradova u Srbiji tretiraju kao kap u moru u poređenju sa prestonicom?

Gigantski mostovi, soliteri, najveća plaža, najveći hram... Ovo su prava urbana čuda glavnog grada Srbije

  • 17

Beograd ima 1.639.121 stanovnika, ali u svakom trenutku na desetine hiljada, a možda i više od stotinu hiljada studenata i radnika iz drugih gradova, pacijenata, turista...

10 stvari koje će zaprepastiti provincijalca u Beogradu (FOTO)

Ali, ostali gradovi Srbije nisu samo kap u moru po broju stanovnika u poređenju sa milionskom prestonicom, već i po velikim građevinskim projektima, saobraćajnim vezama, urbanističkim rešenjima. Nažalost, Beograd prednjači u svemu, a ovo su samo neka od "urbanih čuda" kakva ljudi iz ostatka Srbije, bilo sa severa ili juga, mogu da vide samo kada dođu u Beograd ili izađu iz zemlje...

1. Najduža ulica

Ulica vojvode Stepe najduža je ulica u gradu, a odmah za njom na listi je i Bulevar kralja Aleksandra. Vojvode Stepe počinje na Autokomandi (Trg oslobođenja), a završava se u Kumodražu, na samoj granici opština Voždovac i Zvezdara. Duga je više od osam kilometara.

Foto: Mateja Beljan

Ovom ulicom prolaze i tramvaji na linijama 9, 10 i 14, a ulica je kompletno rekonstruisana pre tri godine, u delu od Autokomande do Trošarine.

PROŠETALI SMO RENOVIRANIM BULEVAROM VOJVODE STEPE: Evo kako on sada izgleda! (FOTO) (VIDEO)

2. Najveći most

Ova impozantna građevina dominira svojom visinom (oko 200 metara), a Most na Adi je ubedljivo i najvećeg kapaciteta u Srbiji: ima čak tri saobraćajne trake po smeru i posebni deo u sredini na kojem se grade tramvajske šine. Ukupne je širine 45 metara, a sa obe strane su pešačko-biciklističke staze.

Foto: Aleksandra Kostic

Most je otvoren 2012. godine, a sa svojih više od 900 metara dužine najbrža je veza Novog Beograda i Čukarice. Ima čak 80 kosih kablova po kojima je prepoznatljiv.

3. Najviša stambena zgrada

Foto: David Pužado

Od 1979. godine panorama Novog Beograda nezamisliva je bez Zapadne kapije Beograda, poznate i kao "Kule Geneks".

Stambeni deo kule ima čak 30 spratova i ukupno 184 stanova. Poslovni deo pripada "Geneksu", a u ovom delu nalazi se i restoran na 35. spratu, koji nije u funkciji. Soliter je visok ukupno 119 metara.

"Za našu Skupštinu stanara morali bismo da iznajmimo Arenu": Ovo su upravnici najviših zgrada u Beogradu i definitivno zaslužuju orden

4. Najveće kupalište

Foto: Telegraf

Sa svojih šest kilometara uređenih plaža Ada Ciganlija važi za najveće kupalište u Srbiji.

Savsko jezero stoga se s razlogom zove "Beogradsko more" - dnevno ga poseti i do 150.000 kupača, rekreativaca ili onih koji samo žele da uživaju u šetnji, kafici i sladoledu.

5. Prigradska naselja kao gradovi

Najveće beogradsko prigradsko naselje je Borča i ima 44.514 stanovnika.

Foto: Mateja Beljan

To znači da je ova periferija Beograda pravi mali grad, veća od Sremske Mitrovice, Zaječara, Pirota, Bora, Vršca... I druga prigradska naselja su poput većih srpskih opština.  Tako, na primer, najveće stihijski izgrađeno naselje Kaluđerica ima 26.549 stanovnika.

6. Najveći hram

Hram Svetog Save ponos je čitave Srbije i jedan od najvećih simbola Beograda, pravoslavlja i srpskog naroda.

Foto: Telegraf

Njegova gradnja počela je još 1935. godine i ratom je ometena 1941. Završeni su temelji i zidovi u visini do 11 metara, a tek nakon 88 molbi i odbijanja 1984. godine dobijena je dozvola grada Beograda i republike Srbije da se gradnja nastavi, što je i učinjeno 1985. godine.

Foto: Vladimir Milovanović

Visina Hrama sa krstom je 79 metara, površina poda je 3.650 metara kvadratnih, a u njega može da stane 10.000 ljudi. Najveći krst težak je čak 4 tone.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bugi

    26. avgust 2018 | 19:20

    Sta reci Beograd je jedna rupetina obicna rodjen sam u tom gradu moji su 5 generacija .Nekada je bio nasrecu otisao sam u beli svet gde mi lepse bolje te nemislim nikada da se vratim.

  • Bob

    26. avgust 2018 | 22:03

    Beograd ili beli grad jeste da je na lepom geografskom polozaju ali da je lep nije sav rastotrkan i neuredjen deluje sivo ,umorno treba mnogo sto sta promeniti u njemu ulice i zgrade su u ocajnom stanju ja sam prvi koji zelim da ga vidim u pravi moderan i lep grad ali za sada on to jos nije!

  • Ниш

    26. avgust 2018 | 19:43

    Није Београд ништа посебно, него све паре тамо трпају.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA