Školama i roditeljima predstavljena mobilna aplikacija "Osnovi bezbednosti dece"

Ministarstvo unutrašnjih poslova razvilo je elektronsku aplikaciju „Osnovi bezbednosti dece” za mobilne telefone, koju svako dete, roditelj i nastavnik može da instalira na svom mobilnom android telefonu u cilju zaštite bezbednosti dece, rečeno je na sastanku održanom u opštini Voždovac sa temom bezbednosti dece u osnovnim školama

  • 0

Komandir Policijske stanice Voždovac Aleksandar Ignjatović i zamenik Goran Pantić pozvali su škole i roditelje da se uključe u borbu protiv nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja, ali i da obrate pažnju šta deca rade na internetu i društvenim mrežama. Podaci govore da je u 2018. godini bilo preko 50 prijavljenih slučajeva nasilja u školama. Zato se u cilju prevencije i prepoznavanje nasilja u poridici i školi, već drugu godinu sprovode predavanja po voždovačkim školama. Policijska stanica Voždovac je 2018. godine održala preko 1000 predavanja, oko 20 000 učenika četvrtog i šestog razreda, a zajedno sa GO Voždovac prethodno je sproveden i projekat sa održanim tribinama o nasilju u porodici „Da se ne ponovi“.

Foto: GO Voždovac

Miroslav Popović, rukovodilac Grupe za borbu protiv droga u PS Voždovac, ukazao je na porast broja maloletnika izvršioca kriminalnog dela posedovanja narkotika. Prema njegovim rečima, bitno je da se roditelji odazovu predavanjima o narkoticima koja su počela da se sprovode u školama, kako bi mogli da edukuju svoju decu i upoznaju ih sa svim opasnostima ovog poroka. Marija Stanković iz Uprave kriminalističke policije za Grad Beograd objasnila je da zahvaljujući mobilnoj aplikaciji „Osnovi bezbednosti dece“, koju podržavaju svi pametni telefoni, osnovci i njihovi roditelji mogu pronaći sve potrebne informacije o opasnostima u stvarnom i virtuelnom svetu, kao i o tome kako da reaguju u nepredviđenim situacijama.

Iz MUP-a naglašavaju da su u sklopu aplikacije, deci i roditeljima dostupni i korisni brojevi telefona, internet i mejl adrese, kao što su vatrogasci, hitna pomoć, roditeljska i dečija linija, linije za prijavu vršnjačkog nasilja u školama, nasilja na internetu, linija za nestalu decu i internet adresa Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Takođe, za roditelje je napravljena posebna rubrika - stranica kutak za roditelje, gde su date preporuke roditeljima kako da njihova deca budu što bezbednija na ulici, na putu od kuće do škole, u školi, prilikom povratka iz škole, kako da budu bezbedna na internetu, kako da se ponašaju u slučaju da se zateknu u požaru ili u nekoj drugoj vanrednoj situaciji.

Foto: GO Voždovac

Skup je sazvala Organizacija opštinskog saveta roditelja, a prisutni su bili direktori svih voždovačkih škola, predstavnici Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“, Policijske stanice Voždovac, kriminalističke policije, rukovodilac Aktiva direktora Danijela Čolović, roditelji iz Opštinskog saveta roditelja i roditelji predstavnici škola, a ispred GO Voždovac član Veća Opštine zadužen za predškolske i školske ustanove Miloš Stojanović.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA