Prvi "Mek" kod nas je otvoren pre 31 godinu: "Danas u 10 časova hamburger će biti pušten u prodaju"

Uprkos tome što je ovo bio prvi lokal u kome nisu smeli da puše, niti da naruče alkohol, mladi pioniri su raširenih ruku dočekali jedan od glavnih brendova američkog kapitalizma

  • 0

"Danas u 10 časova "Mek Donaldsov" hamburger će biti pušten u prodaju. Ovom zvaničnom činu sinoć je prethodila svečanost na kojoj je Aleksandar Bakočević, predsednik Skupštine grada presecanjem crvene trake otvorio prvi "Mek Donaldsov" restoran u zemlji. Odmah zatim gradonačelnik je prvi bio poslužen "big mekom"."

Ovim rečima izveštavala je "Politika" 24. marta 1988. godine otvaranje prvog "Mek Donaldsa" ne samo u Srbiji, već u celoj bivšoj Jugi, ali i centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Ne čudi što su se na svečanom otvaranju našli skoro svi gradski čelnici.

Smešten na Slaviji, u neoklasicističkoj kući Đorđa Vuče, gde se (jedan od njih) i danas nalazi, restoran je doneo dašak zapadnog konzumerizma u socijalističku Jugoslaviju.

Mek Donald Jugovići su bili željni da probaju tu novu hranu Foto: Pixabay

Uprkos tome što je ovo bio prvi lokal u kome nisu smeli da puše, niti da naruče alkohol, mladi pioniri su raširenih ruku dočekali jedan od glavnih brendova američkog kapitalizma. Već u drugoj godini postojanja "Mek Donalds" je oborio svetski rekord brojem usluženih gostiju od preko dva miliona posetilaca.

Nije im smetalo da za burger i čašu soka prepunu leda se čekaju u redovima. "Cene su niže nego u klasičnoj kafani", pisala je ondašnja štampa.

- Tradicionalni "Mek Donalds" obrok, koji se sastoji do "big mek" hamburgera, prženih kormpirića i koka-kole staje 3.600 dinara. Običan hamburger je 1.100 dinara, dupli 1.600, sa sirom 1.300, a dupli sa sirom 1.900 dinara... Novitet na beogradskoj trpezi - mlečni "šejk" napitak od jagode, čokolade ili vanile - staje 850 dinara, mala koka-kola ili narandža - 600 dinara, srednja 800, a velika - 900 dinara - nabrajali su oni cene, možda povoljne pre 31 godinu, ali nezamislive danas.

Ipak, za tu 31 godinu svašta se izdešavalo, a "Mek" je danas samo jedan od mnogobrojnih američkih firmi koje imaju svoje radnje i u Beogradu, i Srbiji. Mlađim generacijama on je sinonim za proslavljanje rođendana, srednjim oprobano mesto za prvi sastanak. Onim koji su bliže toj 31. godini prvo što pada na pamet kada neko kaže "Mek" jesu demoliranja tokom mnogobrojnih protesta i demonstracija. No, verovatno, i nekih lepših uspomena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA