Posle 26 godina u surčinskom naselju Boljevci otvoren vrtić

Posle 26 godina Boljevci su dobili vrtić i to je, inače, prvi vrtić izgrađen u Surčinu od kada se Surčin odvojio od opštine Zemun, odnosno od kada je postao samostalna opština - rekao je Vesić

  • 0
Goran Vesic Foto: Skupština grada

Posle 26 godina, u surčinskom naselju Boljevci otvoren je vrtić koji pohađa 107 dece koja, prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, imaju uslove kao i sva deca u drugim vrtićima na teritoriji Beograda.

- Posle 26 godina Boljevci su dobili vrtić i to je, inače, prvi vrtić izgrađen u Surčinu od kada se Surčin odvojio od opštine Zemun, odnosno od kada je postao samostalna opština - rekao je Vesić novinarima.

U Surčinu, kaže, trenutno u vrtiće ide oko 1.300 dece, a na listi čekanja za mesto ima oko 200 dece.

Rekao je da se trenutno radi na rekonstrukciji objekta u Kosovskoj ulici u Surčinu koji će biti adaptiran u vrtić u koji će, kako se očekuje, ići oko 200 dece.

- Da bi ukinuli listu čekanja, moraćemo da se pozabavimo još jednim objektom kako bi sva deca koja žive u Surčinu išla u vrtić - rekao je Vesić.

Kako je dodao, otvaranjem vrtića "Biser" u naselju Boljevci Grad pokazuje da ne pravi razliku između centra grada i prigradskih opština.

Goran Vesic Goran Vesić u novotvorenom vrtiću - Foto: Skupština grada

- Sva deca moraju da imaju pravo na jednaku predškolsku zaštitu. Trenutno u Beogradu više od 75.000 dece ide u vrtiće i mi smo odavno prešli brojku koju je Vlada Srbije dala kao zadatak svim lokalnim samoupravama - da do 2025. godine 70 odsto dece ide u vrtiće - rekao je Vesić.

Naveo je da je već četvrtu godinu cena vrtića ista, da je daleko od ekonomske cene, ali da Grad svesno drži tu cenu kako bi pomogao standard roditelja.

Reč je, kaže, o duplo nižoj ceni nego u vreme bivšeg gradonačelnika Dragana Ðilas koji je, umesto sadašanjih 5.600 dinara, cenu vrtića naplaćivao 9.500 dinara.

- Nama je odnos prema najmlađima veoma važan. Zrelost jednog društva se ogleda u tome kako se odnosi prema najmlađima i prema najstarijima, a najmlađi su naša budućnost i mislim da nije daleko trenutak kada će predškolsko obrazovanje postati obaveza - rekao je Vesić.

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša je rekao da je ta opština izdvojila sredstva za izgradnju vrtića "Biser", a da ga je gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu opremio.

Goran Vesic Goran Vesić u novotvorenom vrtiću - Foto: Skupština grada

- Ovo je pokazatelj da se ne radi samo u centru grada već i u prigradskim delovima. Nadam se da ćemo adaptaciju objekta u Kosovskoj 2 u Surčinu u vrtić završiti do polovine februara sledeće godine - rekao je on.

Kada ti radovi budu završeni problem smeštaja dece u predškolske ustanove biće smanjen, rekao je Šuša i dodao da će taj problem definitvno biti rešen izgradnjom novog vrtića, uz pomoć Grada.

 Imamo određenu lokaciju, imamo idejno rešenje i nadamo se da ćemo, uz pomoć Grada, dobiti taj vrtić i rešiti problem smeštaja dece u preškolske ustanove u Surčinu  rekao je Šuša.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak je rekao da je vrtić "Biser" treći vrtić koji je otvoren u septembru i podsetio da su pre njega otvoreni vrtić u Osnovnoj školi "Jovan Cvijić" i vrtić u naselju Altina.

- Na taj način smo dodatno otvorili novih 400 mesta čime smo ispunili obećanje koje smo tokom leta dali gađanima da imaju strpljenja i da će Grad tokom septembra i svakog narednog meseca gledati da obezbedi nova mesta u državnim vrtićima - rekao je Gak.

Direktorka Predškolske ustanove Surčin Tamara Rodić je izrazila zadovoljstvo što je u naselju Boljevci otvoren vrtić i deci poželela srećan polazak u vrtić i da odatle ponesu najlepše uspomene.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA