≫ 

Tito je saslušao probleme Milenkovića i rekao da ne brinu. Već 80 godina 4 generacije vode kafanu

Ova kafana postala je i orijentir, pa često žitelji leve obale Dunava taj deo Krnjače zovu "kod Bitolja"

  • 13

Retko koja kafana u Beogradu, od onih koje su preostale, može da se pohvali da je i posle nekoliko decenija rada - porodični biznis, kao što to može ova kafana u Krnjači

Ima i starijih, i poznatijih, na ekskluzivnijim mestima, ali samo Milenkovići mogu da se pohvale da već četiri generacije upravljaju kafanom. I tako, evo već 80 godina. Ova kafana postala je i orijentir, pa često žitelji leve obale Dunava taj deo Krnjače zovu "kod Bitolja".

Pradeda Naum Milenkovski, koji je tridesetih godina prošlog veka došao iz Makedonije, nadenuo je takvo ime kafani da ga podseća na rodni kraj, Bitolj i rodno selo Brezovo.

kafana Bitolj

Aleksandar Milenković i njegov sin Stefan, Foto: privatna arhiva

- Pradeda je ovde došao tridesetih godina prošlog veka i otvorio je pekaru. Onda je 1939. godine počeo da drži kafanu i evo, do dana današnjeg smo tu - priča Aleksandar Milenković, praunuk osnivača kafane.

On je kafanu preuzeo 2003. godine, posle očeve smrti. Zajedno sa suprugom Jelenom brine se da sve u kafani bude "kao podmazano". U kafani se vidi uticaj "ženske ruke", u brojnim detaljima, od vaza na stolovima, do ćupova donetih iz Makedonije...

Deda Trajko je, priča Aleksandar, sa svojom trudnom suprugom 1946. godine prelazio zaleđeni Dunav, da bi došao kod svog oca u Krnjaču, jer je most bio srušen.

kafana Bitolj

O prohujalim vremenima govore i stare fotografije, Foto: privatna arhiva

I tako od pradede Nauma, preko Trajka, Mite i Aleksandra do naslednika Stefana, koji bi mogao da bude peta generacija Milenkovića, vlasnika kafane. Dečak je upisao ugostiteljsku školu, za sada je na dobrom putu da, jednog dana, zameni oca.

kafana Bitolj

Tradicija, do koje drže u ovoj kafani, Foto: privatna arhiva

- Put ti je utaban - poručuje mu otac.

kafana Bitolj

Foto: privatna arhiva, Aleksandar i Jelena Milenković

Pitali smo Aleksandra kako je došlo do promene prezimena. Milenkovići su do šezdesetih godina prošlog veka bili Milenkovski. Trebalo je da se poseti rodbina u inostranstvu, a pasoš drugačije nisu hteli da im izdaju.

Česti gosti kafane je i pevački i bračni duet iz Severne Makedonije, duet Selimova - Želčeski, Kevser i Đorđe. Nedavno ih je "Bitolj" ugostio dok su za jednu makedonsku televiziju snimali prilog. A uveličali su i slavlje koje su Milenkovići organizovali povodom 80 godina rada kafane.

kafana Bitolj

Snimanje emisije sa duetom Selimova-Želčeski za makedonsku televiziju, Foto: privatna arhiva

I pekara i kafana su dobro radile, možda su baš zato komunističke vlasti početkom pedesetih godina pokušale da ih zatvore. Aleksandrovom pradedi Naumu lokalni mlinovi nisu hteli da prodaju brašno, jer je bio privatnik. Naumov sin Trajko nije želeo da dozvoli da se posao ugasi, pa je rešio da se uputi, ni manje ni više nego kod Tita.

kafana Bitolj

Detalj sa snimanja emisije iz kafane Bitolj, Foto: privatna arhiva, Aleksandar i Jelena Milenković

Maršal ga je primio, a Trajko Milenković mu je sve detaljno objasnio, da su vredni i lojalni građani, da mlinari ne smeju da im prodaju brašno, da je njegov rođeni brat Mita Milenković poginuo na Sremskom frontu za oslobođenje Jugoslavije...

kafana Bitolj

Foto: privatna arhiva

- Tito ga je saslušao i rekao da se ništa ne brine, ujutru može da otvori pekaru. Ujutru su ispred pekare stigla dva vojna kamiona prepuna brašna, poslao ih je Tito. Od tada niko nije dirao pekaru, dok kafana nije bila te sreće. Šezdesetih godina bila je nacionalizovana i predata na upravljanje ugostiteljskom preduzeću "Madera". Deda Trajko se deset godina borio da vrati kafanu i uspeo je. Tada je posao preuzeo moj otac Mita - priča nam Aleksandar Sale Milenković, dok se izvinjava jer mora da ide na sastanak. Mora da reši pitanje jednosmerne ulice koja prolazi baš pored kafane i u kojoj se najčešće parkiraju gosti koji dolaze kolima.

kafana Bitolj

Aleksandar u ćošku kafane prepunom slika predaka, Foto: Telegraf

kafana Bitolj

Domaćini i vlasnici, Jelena i Aleksandar, Foto: privatna arhiva

Na dva zida u kafani su brojne uramljene crno-bele fotografije, sve su to preci Milenkovića. Pradeda Naum, deda Trajko, otac Mita i njihove lepše polovine, su i dalje tu, duhom.

Video: Avion Jospia Broza Tita danas je u Austriji, star je 60 godina i još uvek leti svetom

(J. Vučić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA